Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vína šumivá - 1. díl: Champagne

Pane vrchní, láhev šampusu! - kolikrát jste něco takového slyšeli? Nevím, jistě mnohokrát. Garantuji však, že jste to slyšeli jedině z českých úst. Žádný šampus totiž mimo naši republiku neexistuje. Všude jinde jsou šumivá vína. 

Vína bez výraznějších zvukových projevů jsou vína "tichá", bohužel ne "Tichého".  Existují vína, která se při otevírání a nalévání do sklenice zvukově projevují. To jsou vína "šumivá".Šumivé víno si totiž spojujeme chybně pouze s oslavou Silvestra nebo se svatbou či narozeninami, povýšením v práci nebo večírkem "High Society". Šumivé víno je ve skutečnosti tím nejuniverzálnejším vínem v gastronomii. Můžeme je použít stejně dobře jako aperitiv či jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo dezertu. Nabízí se ho mnoho druhů od suchých bez dozáže /přidání cukru/ až po hodně sladká. Může vám udělat radost nejen při oslavách, ale jednoduše zpříjemnit i docela všední chvilky v dnešní uspěchané a hektické době.Podle obsahu cukru dělíme šumivá vína takto:Brut Nature: do 3 g/lExtra Brut: do 6 g/lBrut: do 12 g/lExtra Dry: 12 – 17 g/lDry: 17 – 32 g/lDemi-sec: 32 – 50 g/lDoux: nad 50 g/lSynonymem pro šumivé víno je v běžné hovorové češtině výraz "šampus", odvozený od "šampaňské" podle francouzské oblasti Champagne. Je to nepřesné a od doby jistých legislativních procesů v rámci EU dokonce nepřípustné, užívat takové označení. Víno s označením Champagne se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Tato zásada je v Evropské unii zakotvena ve statutu chráněného místa původu (PDO). Výroba šampaňského je povolena ze tří odrůd, jimiž jsou Pinot Noir, Mlynářka a Chardonnay.Mezi šumivými víny jsou veliké rozdíly. Ta, vyrobená klasickou metodou kvašení v lahvi se nejvíce svým charakterem tomu ze Champagne podobají.

Když už, tak už...

 

 Hrozny pro výrobu šumivého vína se sbírají dříve jako ty určené pro vína tichá. Už asi 90 dní po odkvětu révy. Po vylisování a přidání kvasinek proběhne primární fermentace. Poté se již víno lahvuje a přidává se "tiráž" - likér, který je směsí třtinové cukru, kvasinek a vína. Láhev se uzavře korunovým uzávěrem a uloží se do stojanů nebo tzv. gyropalet. Poté probíhá sekundární fermentace, vzniká alkohol a také oxid uhličitý, který promění původně tiché víno na víno "hlučné" - šumivé. Na kvasinkách může takové víno zrát od šesti měsíců do několika let, zpravidla maximálně tří, v některých případech u pravé Champagne déle. Následuje odstranění kalů. Do lahví se doplní suché víno (Brut Nature) nebo expediční likér (liqueur d’expedition), tedy směs vína a sladidla, dle příslušné požadované kategorie sladkosti (Extra Brut, Brut, Extra Dry, Dry, Demi-sec a Doux).Nejstarší metodou výroby šumivých vín je ta klasická - méthode traditionelle, tedy v láhvi probíhající sekundární fermentace, jak bylo výše popsáno. Další způsob je méthode charmat /druhotná fermentace probíhá v tancích). Složitějším způsobem je tzv. méthode ancestrale, podobná klasické, ovšem bez degoržování (odstřelení kalů po druhotné fermentaci v lahvi) a přidávání expedičního likéru.Aby to bylo ještě trochu složitější, tak klasická metoda - tedy degoržování a přidávání expedičního likéru pochází ve skutečnosti až z druhé poloviny 19. století. Původní prastará metoda je právě ona pro výrobce náročnější metoda ancestrale. Poslední metodou je pak tzv. Asti, která se používá při výrobě aromatických šumivých vín, nejvíce rozšířená je v Itálii, a povíme si o ní později v dalším díle věnovaném jiným sektům, než pravému Champagne.                                            Šampaňské se vyrábí jako ročníkové i neročníkové, bílé, červené i růžové… Neročníkové šampaňské vínoVína se před druhotným kvašením scelují (mísí) z rezervních vín různých ročníků, odrůd a většinou i vinic. Výjimkou jsou specifická vína Blanc de Blancs – bílé z bílých, což znamená, že víno je vyrobeno 100% z odrůdy Chardonnay; Blanc de Noirs – bílé z černých, které je vyrobeno pouze z Pinotu Noir a/nebo Pinotu Meunier, a Cépage Meunier – ze 100 % Pinotu Meunier. Neročníkové šampaňské víno není příliš vhodné k archivaci, jelikož může být sceleno z vín třeba až 10 let starých.Rosé neboli růžové šampaňské víno může být jak ročníkové, tak neročníkové. Jeho výroba je však ještě pracnější a časově náročnější než tomu je u bílých šampaňských. V Champagne se obvykle používá metoda, při níž se do bílého šampaňského přidá malé procento nešumivého červeného vína. Druhá metoda je mnohem složitější, neboť vyžaduje velmi pečlivě kontrolovaný kontakt slupek modrých hroznů odrůd Pinot Noir a Mlynářka /Pinot Meunier/ s moštem. Tato vína mají jemnější aroma, zatímco rosé vyrobené přimícháním nešumivého červeného vína má aroma robustnější, po červeném ovoci. Ročníkové šampaňské vínoRočníková vína mohou být také směsi různých odrůd a vinic, ale musí pocházet ze stejného roku. Vína mají velký potenciál a lépe vypovídají o charakteristikách jednotlivých let. Pro výrobu těchto vín se používají ročníky výjimečných kvalit. V průměru jen tři ročníky z deseti mají dostatek tepla, aby z jejich vín mohlo být vytvořeno ročníkové šampaňské. Šampaňské není levné, tedy to pravé. Existují světově proslulé značky, které dnes běžně koupíte i v našich obchodech. Láhve jedné z nich nemohou chybět v žádném filmu, kde se ukazuje "pařba" skutečných boháčů. Nic proti slavným značkám, nemohly by být slavné, kdyby jejich vína nebyla skvělá. Avšak tak jako ve všech dalších oblastech se vyplatí i zde hledat pozoruhodná vína od pozoruhodných menších a méně proslulých producentů. Ačkoliv to nemusí znamenat, že zaplatíte méně, zažijete něco, co znalcům povrchním zůstává skryto v neznámu.

Autor: Jaromír Tichý | úterý 30.4.2019 15:10 | karma článku: 11,63 | přečteno: 322x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 507x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Kulovým bleskem proti dluhům

Kulový blesk? Ta největší akce v dějinách stěhování? Ten obtížně vysvětlitelný přírodní jev? Nikoliv - v našem případě metoda vyřešení nepříjemné situace ve vašem podnikání... V éře finančnictví postaveného na dluzích...

25.5.2021 v 17:01 | Karma: 6,09 | Přečteno: 253x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Jsou muslimské děti v českých školách smutné?

Tak jsem se dočetl, co všechno prý v českých školách muslimské děti uráží, omezuje a vadí jim. Tedy před coronou - teď na distanční výuce už je to asi "cajk".

22.5.2021 v 14:39 | Karma: 45,31 | Přečteno: 11521x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

4. OBCHOĎÁK TVRDEJ CHLEBA MÁ - DÍL ČTVRTÝ: FINANČNÍ PORADCE HO MÁ NEJTVRDŠÍ/HO/!

Dneska to bude vypadat, že jsem se zaprodal za odměnu, protože když v těchto zeměpisných končinách někoho pochválíte, je to hned podezřelé...

20.5.2021 v 14:23 | Karma: 4,91 | Přečteno: 208x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

3: OBCHOĎÁK TVRDEJ CHLEBA MÁ - DÍL TŘETÍ: PROSÍM VÁS NENÍ TO PYRAMIDA NEBO LETADLO?

Neexistuje v téhle zemi horší pozice než obchodní zástupce firmy pracující na bázi multi level marketingu!

18.5.2021 v 14:06 | Karma: 6,30 | Přečteno: 305x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

2: OBCHOĎÁK TVRDEJ CHLEBA MÁ - DÍL DRUHÝ: PROČ SE SE MNOU BUDOU BAVIT?

Najdete to naprosto v každé příručce - prodávejte UŽITEK, ne produkt! Proč je důležité vysvětlit užitek vaší nabídky a prodat cokoliv jako "užitečnou službu"?

15.5.2021 v 14:00 | Karma: 5,05 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

OBCHOĎÁK TVRDEJ CHLEBA MÁ - DÍL PRVNÍ: S KÝM BUDU JEDNAT?

Pracujete jako obchodní zástupce zaměřený na firemní klientelu a vaši šéfové vám neporadili kam a na koho se zaměřit? Koho oslovit? Trestuhodné! Kolegové vám nemají zájem radit? Pochopitelné! Co si počít?

14.5.2021 v 13:55 | Karma: 5,82 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Co na to děda?

Jako by si lidi nevšímali, jak se vrací totalita - jak se boří sochy Churchilla a staví sochy Marxe...

14.5.2021 v 11:47 | Karma: 17,93 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

O rockových klubech - tedy před coronavirem

Nedávno jsem našel jistý článek jiného blogera o devadesátých letech. Líčil je v takových superlativech, až jsem měl pocit, že je ve skutečnosti nezažil, anebo trošku víc hulil než já....

12.5.2021 v 2:18 | Karma: 12,64 | Přečteno: 280x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Vyměním svou starou firmu za nové bydlení pro mou rodinu

Kolegové podnikatelé, ruku na srdce, ještě jste nikdy neměli chuť něco takového udělat? Když se člověk vrací po těžkém dnu do svého domova, který pořád ještě není podle vašich představ, napadá ho leccos.

11.5.2021 v 21:40 | Karma: 5,45 | Přečteno: 289x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Neproděláváte na prodeji?

Nejvýhodnější forma prodeje zboží nebo služeb je často barterový obchod! Proč si to myslím? Protože umožňuje mj. relativně snadný prodej vašich volných kapacit, tradiční cesto naopak složitě zobchodovatelných.

10.5.2021 v 21:23 | Karma: 4,54 | Přečteno: 189x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Donuťte cizí firmy dát vám vydělat

O výměnném obchodě v časech prvobytně pospolné společnosti se každý z nás učil už na základní škole. Proto snad má většina z nás dodnes barter zařazen v mysli jako cosi zastaralého, překonaného, nemoderního a nezajímavého.

11.3.2021 v 16:11 | Karma: 8,24 | Přečteno: 486x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Víno v říši hudební

Nejen v nádherných písních lidových, nejen v populární hudbě středněproudé, folku či rocku opěvuje se víno! Víno bylo v minulosti zcela jistě inspirací vážených skladatelů hudby vážné...

25.8.2019 v 23:22 | Karma: 5,10 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Vinařské regiony Itálie - 3. díl: Špička a podpatek italské boty atd.

Pokračujeme po vinařských regionech Itálie - pravděpodobně vůbec nejbohatší a nejrozmanitější země světa, co se týče vína a jídla. I když, možná si to myslím jen proto, že neznám Francii. Co vy na to?

7.8.2019 v 22:34 | Karma: 7,26 | Přečteno: 262x | Diskuse| Cestování

Jaromír Tichý

Vinařské regiony Itálie - 2. díl: Severní Itálie

Po historickém úvodu nyní projedeme celou Itálii, abychom navštívili aspoň ty nejvýznamnější italské vinařské regiony. Čeká nás široká škála vůní a chutí a hektolitry radosti...

31.7.2019 v 21:05 | Karma: 7,11 | Přečteno: 503x | Diskuse| Cestování

Jaromír Tichý

Vinařské regiony Itálie - 1. díl - Úvod: Již staří Římané...

Největším světovým producentem vína je statisticky Itálie. Země jaksi odnepaměti zaslíbená radostem všeho druhu - lásce, zpěvu, jídlu, pití a všem druhům zábavy, kterou lidstvo zná. Jen máloco nemá kořeny v antice a starém Římu.

18.7.2019 v 20:46 | Karma: 9,15 | Přečteno: 265x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik