První liga businessu investuje do vinařství v Bulharsku

30. 01. 2019 19:38:48
Naši vinaři dosahují světových úspěchů. Na světových trzích se nejlépe etablovali Maďaři. Nahoru jdou vína a vinařství v Rumunsku, bývalé Jugoslávii, Moldávii, Gruzii a dokonce i v Polsku, kde byste to asi nejméně čekali...

Všemu se však vymyká Bulharsko, která pakliže už nepatří mezi ty nejsilnější a nejuznávanější světové regiony, tak brzy mezi ně patřit bude.
Znalce to možná zase tolik nepřekvapí. Konečně starověká Thrákie byla významným producentem vína a ta byla v tehdejším světě svou kvalitou proslulá.

Období turecké nadvlády a následné socialistické hospodářství v rámci RVHP se obojí podepsaly na bulharském vinařství nedobře. Většina lidí tak zná z Bulharska maximálně cuvée Medvědí krev, které bohužel na našem trhu patří mezi poměrně často pančované a kvalitou velmi pochybné nápoje.
Přitom dnešní Bulharsko je už někde úplně jinde. Zemi pomohl samozřejmě vstup do EU a za evropské peníze vznikla či se modernizovala skutečně široká řada různých vinařských podniků a to na úroveň, která často překonává i ty nejlepší projekty u nás.
Není divu. Bulharsko má podmínky k pěstování vína v mnoha ohledech příznivější než naše milovaná Morava - především pro červené odrůdy a dle zjištění japonských vědců, kteří analyzovali vína z celého světa mají právě vína bulharská největší obsah antioxidantu resveratrolu na světě a jsou tedy nejvíce prospěšná lidskému zdraví! Vedle tradičních odrůd jako Mavrud nebo Melnik se zde prosazují a vynikajících výsledků dosahují také odrůdy internacionální /rozuměj francouzského původu/.
Oproti Česku je zde ještě jeden rozdíl. Zatímco u nás do vinařství investují s výjimkou Bohemia Sektu pouze domácí - čeští a slovenští podnikatelé, do Bulharska směřují své investice skutečně světové špičky vinařského i finančního světa.
Příkladem může být jeden z nejlepších regionů - stále známější údolí Bessa, jemuž nejen názvem přirozeně dominuje zdejší vinařství DOMAINE BESSA VALLEY. Majiteli tohoto vinařství jsou jednak velmi významný francouzský vinař, byť národností Němec, hrabě Stephan von Neipperg /v Bordeaux vlastní dalších 6 vinařství a jeho rodina podniká v oboru prokazatelně už 6 století/ a Dr. Karl Heinz Hauptmann, ředitel investiční banky Merrill Lynch.
Vinařství drží v údolí celkem 266 ha vinic o průměrné výšce 230 metrů nad mořem, na 135 ha jižních svahů jsou vysazeny nové keře odrůd Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Těmto odrůdam se zde skvěle daří. Výsledky jsou více než srovnatelné jak s Bordeaux tak třeba s tzv. "supertoskánci" tedy novou výsadbou týchž odrůd v tradičním italském top vinařském regionu Toskánsku.
Naprosto nevídané je také samotné vinařství zabírající plochu 4 ha. Najdete zde hned 105 desetitunových a 2 padesátitunové betonové nádrže a 2.500 (!!!) barikových sudů, které se použijí nejvýše 3x a potom jsou vyměněny (!!!). Do nádrží se sypou zásadně celé nepomleté bobule. Karbonická macerace trvá při teplotě 12-16 stupňů Celsia 3 až 5 dní. Alkoholová fermentace 8-10 dní, do hodnoty 3-4 gramů zbytkového cukru na litr. V barikových sudech jsou vína školena obvykle 12 měsíců, u vyšší řady Enira potom 16-18 měsíců. Vlajková loď vinařství Bessa Valley Grande Cuvée vždy 18 měsíců a zásadně v nových sudech. Skvělá a pochopitelně vůbec ne levná výhradně červená vína odsud odcházejí celkem do 11 zemí světa včetně České republiky. Pod vedením známého sommeliéra Jakuba Přibyla jsem měl možnost zúčastnit se speciální degustace v rámci loňského Wine Prague veletrhu a mohu jen potvrdit, že tato vína jsou světovou špičkou!

Autor: Jaromír Tichý | středa 30.1.2019 19:38 | karma článku: 9.31 | přečteno: 349x

Další články blogera

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma článku: 12.28 | Přečteno: 507 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.60 | Přečteno: 83 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 497 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 63 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...