První liga businessu investuje do vinařství v Bulharsku

30. 01. 2019 19:38:48
Naši vinaři dosahují světových úspěchů. Na světových trzích se nejlépe etablovali Maďaři. Nahoru jdou vína a vinařství v Rumunsku, bývalé Jugoslávii, Moldávii, Gruzii a dokonce i v Polsku, kde byste to asi nejméně čekali...

Všemu se však vymyká Bulharsko, která pakliže už nepatří mezi ty nejsilnější a nejuznávanější světové regiony, tak brzy mezi ně patřit bude.
Znalce to možná zase tolik nepřekvapí. Konečně starověká Thrákie byla významným producentem vína a ta byla v tehdejším světě svou kvalitou proslulá.

Období turecké nadvlády a následné socialistické hospodářství v rámci RVHP se obojí podepsaly na bulharském vinařství nedobře. Většina lidí tak zná z Bulharska maximálně cuvée Medvědí krev, které bohužel na našem trhu patří mezi poměrně často pančované a kvalitou velmi pochybné nápoje.
Přitom dnešní Bulharsko je už někde úplně jinde. Zemi pomohl samozřejmě vstup do EU a za evropské peníze vznikla či se modernizovala skutečně široká řada různých vinařských podniků a to na úroveň, která často překonává i ty nejlepší projekty u nás.
Není divu. Bulharsko má podmínky k pěstování vína v mnoha ohledech příznivější než naše milovaná Morava - především pro červené odrůdy a dle zjištění japonských vědců, kteří analyzovali vína z celého světa mají právě vína bulharská největší obsah antioxidantu resveratrolu na světě a jsou tedy nejvíce prospěšná lidskému zdraví! Vedle tradičních odrůd jako Mavrud nebo Melnik se zde prosazují a vynikajících výsledků dosahují také odrůdy internacionální /rozuměj francouzského původu/.
Oproti Česku je zde ještě jeden rozdíl. Zatímco u nás do vinařství investují s výjimkou Bohemia Sektu pouze domácí - čeští a slovenští podnikatelé, do Bulharska směřují své investice skutečně světové špičky vinařského i finančního světa.
Příkladem může být jeden z nejlepších regionů - stále známější údolí Bessa, jemuž nejen názvem přirozeně dominuje zdejší vinařství DOMAINE BESSA VALLEY. Majiteli tohoto vinařství jsou jednak velmi významný francouzský vinař, byť národností Němec, hrabě Stephan von Neipperg /v Bordeaux vlastní dalších 6 vinařství a jeho rodina podniká v oboru prokazatelně už 6 století/ a Dr. Karl Heinz Hauptmann, ředitel investiční banky Merrill Lynch.
Vinařství drží v údolí celkem 266 ha vinic o průměrné výšce 230 metrů nad mořem, na 135 ha jižních svahů jsou vysazeny nové keře odrůd Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Těmto odrůdam se zde skvěle daří. Výsledky jsou více než srovnatelné jak s Bordeaux tak třeba s tzv. "supertoskánci" tedy novou výsadbou týchž odrůd v tradičním italském top vinařském regionu Toskánsku.
Naprosto nevídané je také samotné vinařství zabírající plochu 4 ha. Najdete zde hned 105 desetitunových a 2 padesátitunové betonové nádrže a 2.500 (!!!) barikových sudů, které se použijí nejvýše 3x a potom jsou vyměněny (!!!). Do nádrží se sypou zásadně celé nepomleté bobule. Karbonická macerace trvá při teplotě 12-16 stupňů Celsia 3 až 5 dní. Alkoholová fermentace 8-10 dní, do hodnoty 3-4 gramů zbytkového cukru na litr. V barikových sudech jsou vína školena obvykle 12 měsíců, u vyšší řady Enira potom 16-18 měsíců. Vlajková loď vinařství Bessa Valley Grande Cuvée vždy 18 měsíců a zásadně v nových sudech. Skvělá a pochopitelně vůbec ne levná výhradně červená vína odsud odcházejí celkem do 11 zemí světa včetně České republiky. Pod vedením známého sommeliéra Jakuba Přibyla jsem měl možnost zúčastnit se speciální degustace v rámci loňského Wine Prague veletrhu a mohu jen potvrdit, že tato vína jsou světovou špičkou!

Autor: Jaromír Tichý | středa 30.1.2019 19:38 | karma článku: 9.31 | přečteno: 318x

Další články blogera

Jaromír Tichý

Bílé a červené snad rozeznám!?

A jste si tím jisti? Na toto téma koluje spousta vtipů a široká zásoba vinařské latiny a historek. Není to zdaleka tak jednoduché a jednoznačné, jak si myslíte...

8.5.2019 v 17:29 | Karma článku: 12.38 | Přečteno: 382 | Diskuse

Jaromír Tichý

Šumivá vína - 2. díl: Další druhy a typy aneb co už opravdu není "šampus"

Svět šumivých vín je mnohem bohatší, než by se zdálo člověku, který pije "šampus" pod čímž si představuje obligátní "bohemku" nebo dokonce "sovetskoe igristoe"...

5.5.2019 v 15:56 | Karma článku: 11.95 | Přečteno: 330 | Diskuse

Jaromír Tichý

Vína šumivá - 1. díl: Champagne

Pane vrchní, láhev šampusu! - kolikrát jste něco takového slyšeli? Nevím, jistě mnohokrát. Garantuji však, že jste to slyšeli jedině z českých úst. Žádný šampus totiž mimo naši republiku neexistuje. Všude jinde jsou šumivá vína.

30.4.2019 v 15:10 | Karma článku: 10.82 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jaromír Tichý

Přírodní dezertní vína - 2. díl: Tokajské

Celý svět zná tokajská vína! Slovenské vinaře z jiných oblastí to občas trochu mrzí, že ostatní regiony zůstávají ve stínu. Ale Tokaj je právem chloubou Slovenska i Maďarska.

22.4.2019 v 14:50 | Karma článku: 12.03 | Přečteno: 262 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Miloslava Cejpková

Zanzibar? - spěchejte, nebo už neuvidíte.../pokračování/

Odbočili jsme z hlavní cesty na ještě drkotavější, částečně zarostlou tropickou vegetací, až z toho šel strach - na konci cesty řidič popadl naše kufry a uvedl nás přímo do naší zanzibarské chýše,

21.5.2019 v 11:36 | Karma článku: 7.03 | Přečteno: 142 | Diskuse

Jan Tomášek

Úzkokolejkou do České Kanady

Takovou českou cestovatelskou „klasiku“ – jindřichohradeckou úzkorozchodnou železnici se zadařilo absolvovat odhadem v roce 96. Cílem byl hrad Landštejn a jeli jsme tam tehdy tři – já a můj tehdejší obvyklý spolucestovatelský pár.

21.5.2019 v 4:04 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 176 | Diskuse

Michaela Muzikářová

8 důvodů, proč navštívit Abruzzi, skrytý cestovatelský ráj

Dnešní text začnu slovy “Molise - region, který neexistuje”. Proč se to v Itálii říká? Inu proto, že samotní Italové si z tohoto regionu dělají často legraci...

19.5.2019 v 20:44 | Karma článku: 12.25 | Přečteno: 338 | Diskuse

Vojtěch Marek

17 000 km stopem domů z Kamčatky XXV

Putování jednoho kluka od Pardubic z Kamčatky domů. Stopem. Z Kamčatky přes celou Sibiř, Ural až do Archangelsku. A pak přes Petrohrad a Ukrajinu domů.

19.5.2019 v 19:01 | Karma článku: 20.31 | Přečteno: 497 | Diskuse

Denis Herák

Rakúsko (Berg / Hainburg ) Bicykel

Prvý článok môjho nového projektu. Radlerom po Horách. Prečo práve Radlerom po horách? Dohodol som sa zo Zlatým Bažantom na spolupráci ohľadom prezentovania Radlerov na mojich potulkách tak preto. Príjemné čítanie prajem.

19.5.2019 v 9:48 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse
Počet článků 38 Celková karma 13.26 Průměrná čtenost 332

Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Najdete na iDNES.cz