První liga businessu investuje do vinařství v Bulharsku

30. 01. 2019 19:38:48
Naši vinaři dosahují světových úspěchů. Na světových trzích se nejlépe etablovali Maďaři. Nahoru jdou vína a vinařství v Rumunsku, bývalé Jugoslávii, Moldávii, Gruzii a dokonce i v Polsku, kde byste to asi nejméně čekali...

Všemu se však vymyká Bulharsko, která pakliže už nepatří mezi ty nejsilnější a nejuznávanější světové regiony, tak brzy mezi ně patřit bude.
Znalce to možná zase tolik nepřekvapí. Konečně starověká Thrákie byla významným producentem vína a ta byla v tehdejším světě svou kvalitou proslulá.

Období turecké nadvlády a následné socialistické hospodářství v rámci RVHP se obojí podepsaly na bulharském vinařství nedobře. Většina lidí tak zná z Bulharska maximálně cuvée Medvědí krev, které bohužel na našem trhu patří mezi poměrně často pančované a kvalitou velmi pochybné nápoje.
Přitom dnešní Bulharsko je už někde úplně jinde. Zemi pomohl samozřejmě vstup do EU a za evropské peníze vznikla či se modernizovala skutečně široká řada různých vinařských podniků a to na úroveň, která často překonává i ty nejlepší projekty u nás.
Není divu. Bulharsko má podmínky k pěstování vína v mnoha ohledech příznivější než naše milovaná Morava - především pro červené odrůdy a dle zjištění japonských vědců, kteří analyzovali vína z celého světa mají právě vína bulharská největší obsah antioxidantu resveratrolu na světě a jsou tedy nejvíce prospěšná lidskému zdraví! Vedle tradičních odrůd jako Mavrud nebo Melnik se zde prosazují a vynikajících výsledků dosahují také odrůdy internacionální /rozuměj francouzského původu/.
Oproti Česku je zde ještě jeden rozdíl. Zatímco u nás do vinařství investují s výjimkou Bohemia Sektu pouze domácí - čeští a slovenští podnikatelé, do Bulharska směřují své investice skutečně světové špičky vinařského i finančního světa.
Příkladem může být jeden z nejlepších regionů - stále známější údolí Bessa, jemuž nejen názvem přirozeně dominuje zdejší vinařství DOMAINE BESSA VALLEY. Majiteli tohoto vinařství jsou jednak velmi významný francouzský vinař, byť národností Němec, hrabě Stephan von Neipperg /v Bordeaux vlastní dalších 6 vinařství a jeho rodina podniká v oboru prokazatelně už 6 století/ a Dr. Karl Heinz Hauptmann, ředitel investiční banky Merrill Lynch.
Vinařství drží v údolí celkem 266 ha vinic o průměrné výšce 230 metrů nad mořem, na 135 ha jižních svahů jsou vysazeny nové keře odrůd Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Těmto odrůdam se zde skvěle daří. Výsledky jsou více než srovnatelné jak s Bordeaux tak třeba s tzv. "supertoskánci" tedy novou výsadbou týchž odrůd v tradičním italském top vinařském regionu Toskánsku.
Naprosto nevídané je také samotné vinařství zabírající plochu 4 ha. Najdete zde hned 105 desetitunových a 2 padesátitunové betonové nádrže a 2.500 (!!!) barikových sudů, které se použijí nejvýše 3x a potom jsou vyměněny (!!!). Do nádrží se sypou zásadně celé nepomleté bobule. Karbonická macerace trvá při teplotě 12-16 stupňů Celsia 3 až 5 dní. Alkoholová fermentace 8-10 dní, do hodnoty 3-4 gramů zbytkového cukru na litr. V barikových sudech jsou vína školena obvykle 12 měsíců, u vyšší řady Enira potom 16-18 měsíců. Vlajková loď vinařství Bessa Valley Grande Cuvée vždy 18 měsíců a zásadně v nových sudech. Skvělá a pochopitelně vůbec ne levná výhradně červená vína odsud odcházejí celkem do 11 zemí světa včetně České republiky. Pod vedením známého sommeliéra Jakuba Přibyla jsem měl možnost zúčastnit se speciální degustace v rámci loňského Wine Prague veletrhu a mohu jen potvrdit, že tato vína jsou světovou špičkou!

Nominace na Blogera roku

Autor: Jaromír Tichý | středa 30.1.2019 19:38 | karma článku: 8.95 | přečteno: 308x

Další články blogera

Jaromír Tichý

Co znamená, když si na etiketě láhve vína přečtu...

Pokud jste si přečetli podrobně článek o kategorizaci vín u nás a při první návštěvě vinotéky zůstali překvapeně stát u regálu s nesrozumitelnou etiketou na láhvi v ruce, čtěte dál...

20.3.2019 v 4:15 | Karma článku: 21.14 | Přečteno: 796 | Diskuse

Jaromír Tichý

Jak servírovat dezertní vína

Dezertní vína, zejména vína dolihovaná z nichž nejznámější jsou portské a cherry jsou zvláštní kapitolou vín. Pijí je i ti, kdo jinak vínu neholdují a naopak...

12.3.2019 v 3:29 | Karma článku: 9.22 | Přečteno: 282 | Diskuse

Jaromír Tichý

Servírujeme tichá vína

V podávání tichých vín bílých, růžových a červených jsou drobné rozdíly. Chcete-li si je ideálně vychutnat, radím činit takto...

4.3.2019 v 3:22 | Karma článku: 7.89 | Přečteno: 159 | Diskuse

Jaromír Tichý

Dekantace vína - co to je?

Dekantování znamená přelití vína do karafy. Jde o provzdušnění. Také víno chce dýchat. Poté, co bylo dlouho v láhvi se touží projevit.

3.3.2019 v 3:03 | Karma článku: 11.58 | Přečteno: 305 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Ondřej Havelka

Sexuální kulty a rituální obětování lidí

Pokračování série Starý zákon pohledem cestovatele: Svůdné sexuální kulty a rituální obětování lidí

24.3.2019 v 10:10 | Karma článku: 8.10 | Přečteno: 191 | Diskuse

Milan Zajic

Romantický senior v akci

Původně jsem měl mít sanitární den, ale vzhledem k tomu, že můj byt je velký asi jako koupelna v luxusním hotelu, tak úklid se přesune na nějaký jiný den a mohu vyrazit na výlet.

23.3.2019 v 19:06 | Karma článku: 15.58 | Přečteno: 363 | Diskuse

Aneta Toboříková

Ne vždy se věci vyvinou, jak se na první pohled zdá (Dobrodružství na motorce) (11)

O tom, jak jsem vymýšlela všechno možné, abych pokračovala v cestě sama a nakonec jsem byla z hloubi duše vděčná za to, že se mi to nepovedlo. O jednom z mých nejoblíbenějších dní.

23.3.2019 v 14:06 | Karma článku: 8.98 | Přečteno: 168 | Diskuse

Aneta Toboříková

Začátek úplně nečekaného týdne (Dobrodružství na motorce) (10)

O tom, že nikdy nevíme, co nás čeká a jaké jsou následky úplně jednoduchých náhod a přání a o tom, jak občas naprosto nečekaně se změní celá cesta.

22.3.2019 v 14:35 | Karma článku: 6.82 | Přečteno: 164 | Diskuse

Pavla Drahoňovská

Polsko - písečné duny

Až do loňského léta jsem si myslela, že písečné duny jsou jen na pouštích. Omyl. Jsou i v Evropě - v Polsku ve Sloviňském národním parku.

22.3.2019 v 14:06 | Karma článku: 10.05 | Přečteno: 336 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 11.05 Průměrná čtenost 326

Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Najdete na iDNES.cz