O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

12. 07. 2021 22:45:25
Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

Jak se zajistit na stáří? Je lepší "kupička" nebo "penězovod"? Proč bych se o tom neradil s finančními poradci?
Začněme od konce. Proč nemám rád finanční poradce?
Protože jen velmi málo z nich jsou lidé, kteří jsou skutečně bohatí a skutečně rozumí své práci. Daleko snáz narazíte na "rychlokvašku" a "neumětela" mladého věku, který se vám snaží nacpat hypotéku a investiční životní pojistění, případně kombinaci obojího, veden pouze výškou vlastní provize a nejspíš heslem "Co je dobré pro mne a pro moji firmu, musí být dobré i pro vás". Naposled jsem takto testoval hocha v prostějovské kanceláři Partners. Absolvoval jsem s ním celkem tři naprosto zbytečné schůzky - mému zadání: "Mám zde v tašce 400.000,- a ty chci dobře investovat s ročním výnosem nejméně deset procent" a "průběžně mohu investovat čtvrtinu této částky co čtvrtrok". Nic rozumného z něj nevylezlo. Nic jiného než IŽP z něj nevylezlo. Dvakrát jsme prolistovali celý základní manuál jeho firmy a dvakrát mi vyprávěl o hypotéce.
Ujistil jsem ho, že kvůli té jsem skutečně nepřišel. Hypotéky také nemám rád a už vůbec ne jako řešení vlastního bydlení. Líbilo by se mi používat hypoték tak, jako to v Americe dělá třeba Robert Kyiosaki a jeví se mi, že už to brzy začne být i v našich zeměpisných šířkách možné, ale musíme ještě nějaký ten pátek počkat. Robert na hypotéku kupuje nájemní nemovitosti, pronajímá je a na rozdílu splátky a nákladů na údržbu a inkasovaného nájemného vydělává. Takto mi chlapec ovšem hypotéku nenabídl, dodejme že vcelku pochopitelně, protože od začátku jsme zřejmě mluvili každý o něčem jiném, respektive sledovali jiný cíl.
NEMOVITOSTI
To bych také rád dělal, to co Robert. Rád bych z výnosů nájemného platil vlastní nájemné, případně třebas splácel i tu vlastní hypotéku, ovšem ne na vlastní bydlení. Hypotéku na vlastní bydlení doporučuji jedině tehdy, když od začátku pořizujete takovou nemovitost o které již na začátku uvažujete jako o nemovitosti k budoucímu prodeji či v pečlivě vybrané lokalitě, kde pravděpodobně neklesne v budoucnu její hodnota.
Hypotéce se jako svobodný bezdětný muž dosud zásadně vyhýbám. Co mne k takovému postoji vede? Zkušenosti. V podnikání se vždy nějakou dobu daří a nějakou ne /ať už za to mohou vaše chyby či okolní vlivy/. Jsou tak roky, kdy hypotéku dokážete splácet v naprostém klidu a jsou roky, kdy by vám průběžné prostředky mohly chybět a vytvořené rezervy nemusely stačit a buď by vám taková situace znemožnila průběžné investice pro budoucnost, nebo dokonce donutila na ně sáhnout.
Klasické "máte vlastní střechu nad hlavou" je napravdivé tvrzení. Máte nad hlavou střechu banky a ta je nelítostný majitel. Dohodnete se s ní hůř než se soukromým pronajimatelem. A veškeré náklady na údržbu a škody na nemovitosti jdou za vámi, což v případě pronajaté nemovitosti je častěji naopak.
A že vám dům na konci zůstane? A je to výhra? Nejspíš nebude vypadat tak, aby vyhovoval potřebám dvou seniorů, kteří žijí již sami bez dětí. Děti nejspíše žijí jinde. Váš dům dávno neodpovídá standardům moderní doby. Prodáte ho nejspíš nevýhodně a prodej bude trvat dlouho. Mám takové zkušenosti. O dům mých rodičů já sám nestojím. Domy mých prarodičů se prodávaly v jednom případě deset a ve druhém čtyři roky. Příjem z prodeje nebyl nijak velký. Spoustu peněz sežraly náklady na údržbu prázdných domů - topení, drobné havárie, stárnutí materiálu, údržbu zahrad - sečení, sklizeň, jarní úklid, odvoz nábytku, vyklizení hospodářských částí stavení - kurníků a chlévů, půdy, seníku, komor a sklepa...
Mohly by tedy nemovitosti být cestou k zajištění příjmu na stáří? Ano, pokud jsou vaše průběžné příjmy natolik vysoké, že si můžete dovolit koupit zanedbanou nemovitost a opravit ji, postavit nemovitost určenou k pronájmu, případně nemovitosti prodávat a výnos reinvestovat opět v nemovitostech. K tomu všemu budete potřebovat spoustu znalostí a dovedností v oboru stavebnictví, práva a realit. Nebo schopnost odborníky zaplatit.
Výhodné může být investování do stavebních pozemků, developerských projektů apod. V každém případě je však tato cesta pouze pro finančně silné hráče a obsahuje hodně proměnných.
Poměrně módní, přestože složité jsou v poslední době investice do zahraničních nemovitostí, zejména do apartmánů či domů v turisticky lukrativních lokalitách - jižní Evropa, Florida, jihovýchodní Asie nebo dokonce ostrovy v Indickém či Tichém oceánu. Opět platí vše výše uvedené a to i přes to, že ve všech lokalitách dnes najdete firmy vedené Čechy, připravené vám vše zařídit "na míru" dle vašeho přání, avšak také opět dle vaší peněženky.
Pro menší hráče zde možnosti spíše nejsou. Nemovitostní fondy se příliš neliší od klasických podílových fondů. Skupinový nákup nemovitostí, kde mohl člověk hodně vydělat díky obchodní zdatnosti je již minimálně v Evropské unii "díky" aktuální legislativě zřejmě navždy minulostí.
V minulých letech jsem narazil na několik MLM společností sdružujících prostředky svých členů za účelem investic do nemovitostí. Šlo o zahraniční subjekty - slovenské družstvo investující do apartmánů na Slovensku a ve Španělsku, britskou společnost investující do nemovitostí v různých zemích i u nás a kostarickou společnost investující do apartmánů v Kostarice, projekt poměrně známého vysavače cizích peněz zaměřený na výstavbu nemovitostí v Dominikánské republice a ze všech nejdivočejší projekt britské firmy ve vlastnictví jistého českého internetově-bubnovacího "guru" investující už ani nevím kde. Nejseriozněji vypadala firma, která snad působí na Mallorce a tam obchoduje s realitami i sama staví. Osobní zkušenosti s nimi nemám. Možná je to lépe...
V každém případě jsem toho názoru, že nemovitost má smysl ne jako "kupička", ale jako "penězovod". Nemovitost, ve které bydlíte vy sami není aktivem v pravém slova smyslu. Peníze vám požírá, minimálně na údržbě a žádné vám nevytváří. Nájemní nemovitosti, které lze pronajímat tak, aby vám v rozumném čase začaly přinášet čistý výnos určitě smysl mají.
Nemovitost nezatížená dluhem ani zástavou či některými "věcnými břemeny" /určitá omezení plného užívací práva/ se může relativně proměnit v aktivum, pokud ji zatížíte úvěrem - tzv. americkou či tzv. reverzní hypotékou. Je-li to případ dobře pronajaté nemovitosti, může to být "dobrý dluh". Dobrý dluh je takový, který nám pomáhá k ziskům větším než je on sám ev. jeho splátky.
Co specifické nemovistosti, například les? Ano, toto může být zajímavé. Pokud opět oboru dobře rozumíte a umíte v lese hospodařit. Na prodej jsou dokonce společnosti, které vlastní mladé lesy. Těžba v nich bude možná třebas za několik desítek let. Hledáte-li tak dlouhou investici, možnosti tu jsou.
A co zemědělská půda? Taky nijak jednoduchá záležitost. Dnešní vlastníci se již většinou půdy neradi zbavují. Doba, kdy díky restitucím dostali pozemky lidé, kteří o ně nestáli již skončila. Většinou je prodali. Neměli pro ně vlastní využití, nájemné od zemědělských podniků se jim zdálo, většinou právem, nízké a díky složité přístupnosti mohly být pozemky pro své vlastníky často téměř bezcenné. Faktem je, že u nás je půda stále relativně levná, je-li k mání.
Průmyslové zóny kolem měst již vznikly. Mnohdy nepřinesly, tak jako u nás v Holešově, očekávaný efekt. Případy pohádkově zbohatnuvších vlastníků jako byl případ vzpupné kadeřnice v Hranicích se již opakovat nebudou. Trasy dálnic a městských obchvatů jsou známy a nová legislativy již státu opět umožňuje v "obecném zájmu" půdu vyvlastnit, naštěstí ne bez náhrady, avšak za přiměřené odstupné. Ať žije nedotknutelnost soukromého majetku!
Existuje zde nejméně jeden fond, který do pozemků investuje. Díky současné EU finanční legislativě je to opět záležitost pro bohaté - minimální investice do takových fondů je v Kč 3,5 milionu.
K penězovodu z lesa či zemědělské půdy se tak nejspíše dostanete pouze jako restituent nebo dědic.
(INVESTIČNÍ) ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Určitě ne. Drahý a neefektivní způsob investování peněz. Vysoké náklady. Vaše peníze sežere z velké části distribuce - proklínaný zprostředkovatel a jeho nadřízení v "potravinovém řetězci" /ačkoliv to se nejvíce diskutuje, nutno říci, že ve skutečnosti sežerou nejméně/, vyčůraná a silně nenažraná samotná pojišťovna, správcovská společnost, jednotlivé fondy... oškubou vás jako kafku!
Životní pojištění bylo relativně zajímavým finančním produktem v době, kdy šlo o pojištění kapitálové, tedy jste si "spořili" v pojišťovně a ta vám vyplácela dobrý úrok z vlastních zisků, pamatuji i osm procent ročně. Tyto smlouvy jsou dnes už minulostí, pojišťovny věnovaly nemalé prostředky zprostředkovatelům za jejich ukončení a otevření IŽP. To je totiž produkt, kde zhodnocení vašich peněz není starostí pojišťovny a je jí takzvaně "šumák". Pojišťovna shrábne pouze pěkný podíl z nich za investovanou i za na pojištění vynaloženou část.
Takže, pokud to opravdu ještě nevíte - životní pojištění je dobrý nástroj pro ochranu schopnosti splácet vaše závazky a ochránit rodinné příjmy v případě, kdy byste zemřeli nebo po úraze nemohli pracovat či podnikat jako dříve. Pro svobodného člověka bez závazků má smysl malý nebo žádný.
Proč vám ho "finanční poradci" cpou? Protože z něj mají jedny z nejlepších provizí. Jedná se o produkt, který se "nekupuje", nýbrž "prodává". Podobně jako hrnce, matrace, sady nožů, supervýkonné vysavače a parní žehliče.
Je to jeden z důvodů proč nemám "finanční poradce" rád. Jeden z důvodů proč už sám v této branži nepůsobím. Jeden z důvodů proč tento produkt za investici ani nepovažuji.
STAVEBNÍ SPOŘENÍ
Přežitek. Kdysi fantastický produkt. Kdysi největší "kšeft" pro finanční poradce/zprostředkovatele - před uvolněným "povinným ručením" za vozidla /kdysi toto povinné pojištění odpovědnosti vlastníka motorového vozidla nabízela pouze jediná - Česká - pojišťovna/ a před masovým rozmachem už zmíněného IŽP. Ve své době nejvýnosnější spoření a nejlevnější a de facto jediný dostupný úvěr na bydlení. Dnes nabízí při započítání nákladů snad horší výnos než spořící účty v bance a úvěry jsou někdy dražší než hypotéky. Proto ho dnes za investici ani nepovažuji.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ A DLUHOPISOVÉ FONDY.
V řeči "finančních poradců" konzervativní investiční nástroje. V řeči "mého kmene" jsou to "kraviny na kvadrát".
Ten, kdo kupuje státní dluhopisy by měl být veřejně znectěn za své blbství, polit asfaltem a vyválen v peří!!! Není to moudrý investor ani vlastenec. Je to hlupák, který podporuje zvyšování daní a vznik nových!!!
Proč si to myslím? Zamysleme se. Kdo je to stát? Z čeho pramení jeho příjmy? Z daní a poplatků, že? Pokud půjčíme státu peníze a zatížíme ho povinností je vrátit s úrokem. Kde na to stát vezme? Co takhle, že by na to vzal nám samým? Tím, že nás zatíží novou či zvýšenou daní? Má lehčí cestu? Má vůbec jinou možnost?
Proto, prosím, vůbec nikdy neuvažujte o státních dluhopisech či jakýchkoliv finančních produktech na nich postavených jako o investici či vůbec jako o něčem, kam byste měli dát své peníze.


PODÍLOVÉ FONDY
Ze všech pitomých produktů, které vám budou nabízet "finanční poradci" jsou to ty nejméně pitomé. Stále však dost pitomé, abyste se jim pokusili vyhnout. Zejména pozor na radu "předplatit si poplatky", což znamená v řeči mého kmene "zaplatit dopředu hezké dovolené finančnímu zprostředkovateli, jeho šéfům, správci a portfolio manažerovi dotyčného fondu místo sobě". Využijte také práva zeptat se na provizi vašeho zprostředkovatele a pokud zjistíte, že je placen podobně jako u IŽP zálohovou provizí, raději zvolte jinou variantu. Proč? Protože dotyčná společnost se zabývá tak jako pojišťovny "úvěrováním zprostředkovatelů" - hrají s nimi "dostihy a sázky" - vyplatí jim provizi z poplatků, které teprve v budoucnu zaplatíte ze svého. Pokud byste přestali platit, zjistíte, že všechno, co jste zaplatili šlo právě na tyto poplatky a pokud náhodou dostal zprostředkovatel více, zahojí se kromě vás dotyčný fond ještě na něm. Stejně se chovají pojišťovny u IŽP. Zvolte si - když už to opravdu chcete udělat - raději fond s jasnými transparentními vstupními poplatky, deklarovanou, srozumitelnou a přiměřenou výší dalších poplatků. Kde vám je neumí/nechtějí sdělit, tam svoje peníze nenechávejte.
Nenechte se také přesvědčit argumenty, že v horizontu třiceti let budete zcela jistě v plusu. Není to pravda a jen minimum fondů vůbec má takovou historii. Fondy se různě transformují, spojují, přejmenovávávají apod. a skoro žádný takovou historii reálně nemá. Nevěřte tomu, že pokud budete investovat průběžně, tak vyděláte i díky propadům a zaručeně a jistě a vždycky. Jsou to oblíbené "branžovní legendy a obchodní lži". Mimochodem, nemějte to zprostředkovatelům za zlé. I staří rabíni říkají, že dva druhy lží jsou Pánembohem dovoleny - lež milosrdná a lež obchodní. I ta je totiž milosrdná - zejména k vám. Pokud byste znali parametry finančních produktů pro retailovou klientelu dokonale, nejspíš byste raději své peníze propili než investovali. Pokud byste neznali jiné možnosti o kterých si povíme dál.
No, ale abychom byli objektivní. Myslím, že "v dlouhodobém horizontu" můžete počítat s reálným zhodnocením vložených prostředků V PRŮMĚRU okolo 4% ročně.
Jsou tedy oproti tradičním investicím - nemovitostem a finančním produktům "od kamaráda ze školy" nějaké alternativy? Určitě ano! A nyní se na ně podíváme.
AKCIE
Cože? Akcie a alternativa? Jistě. V České republice totiž dodnes investování do akcií mimo podílové fondy patří spíše k menšinovým způsobům investování.
Proč to tak je? Dílem za to může špatná zkušenost z kuponové privatizace. Totiž... Osobně jsem přesvědčen, že naprostá většina lidí na kuponové privatizaci vydělala spoustu peněz. Já sám jsem například v první vlně za svých tisíc korun zinkasoval za prodané kupony od fondu České pojišťovny tisícovek šestnáct. Jistě, někteří schopnější a lépe informovaní získali třeba šestnáct továren... My se však věnujeme investičním nástrojům pro "obyčejné lidi". Mnoho z nich ani neví, že vlastní zajímavý majetek v akciích. Není to dávno, co v médiích proběhla kampaň vyzývající investory z kuponové privatizace k tomu, aby si zjistili, zda náhodou nevlastní akcie, které mohou dobře prodat. Osobně se sice domnívám, že tuto kampaň zaplatily banky, které na poplatcích za zjištění stavu akciového účtu - i negativního - inkasovaly pěkné stokorunové poplatky, ale nevylučuji, že někdo se mohl nadít příjemného překvapení i po vytěsnění malých akcionářů a všech možných dalších příkořích, které jim majoritáři zaštítěni legislativou, která jak jste již z výše popsaného jistě pochopili, drobným investorům u nás přeje stále méně a méně.
Druhým důvodem, proč se u nás obchodování s akciemi nikdy nerozjelo je skutečnost, že na pražské burze jednoduše není co obchodovat. Zapsalo se tam pár firem a z toho ještě některé odešly či přestaly být zajímavé. A obchodovat se zahraničními akciemi je dílem opět omezeno legislativou a dílem pro Čechy nepřitažlivé z nedostatku informací respektive neschopnosti je čerpat - mimo jiné zde nejspíš hraje roli i jazyková bariéra. Nečteme informace v zahraničním ekonomickém tisku a na serverech, protože jim nejen z ekonomického hlediska, ale jednoduše díky neznalosti jazyků, nerozumíme.
Díky tomu taky u nás existuje jen pár makléřských firem a nejsme drancováni telefonními teroristy "vlků z Wall Streetu" či náborováni jejich manažery v drahých oblecích a drahých sportovních vozech. Místo toho nás telefonem obtěžují a náborují "finanční poradci". To je další důvod, proč je nemám rád. Protože suplují jinou a jen zdánlivě podobnou branži než kam skutečně patří.
Takže co ty akcie? Najděte si dobrého makléře. Třebas vaši levnou víceméně internetovou banku a zajímejte se o možnosti nakupovat a prodávat akcie a ... radím já, zajímejte se zejména o dividendové akcie, které je zajímavé držet proto, že jsou penězovodem, nesou každoročně příjem v podobě dividendy a tak se časem zaplatí jejich pořízení a přijde okamžik čistého příjmu.
LUXUSNÍ, SPORTOVNÍ AUTA A VETERÁNI
Burzovní vlci a manažeři finančněporadenskozprostředkovatelských firem o svá sportovní auta brzy přicházejí - buď je rozbijí nebo zatíženi stornem nemají na splátky.
Přitom sama sportovní auta mohou být vynikajícím investičním nástrojem. Své o tom ví například podnikatel v oboru hazardních her Richard Chlad, kterých do nich investuje opakovaně a ve velkém. Luxusu drahé limuzíny či sporťáku ale neodolali ani jiné osobnosti, vnímané méně kontroverzně - Fidelis Schleé, Michal Horáček či Radim Passer. Jak už ale začínáte správně tušit - opět je to obor pro bohaté.
Začít s málem lze jen tak, že někde - ve vlastní či cizí stodole najdete veterána ve slušném stavu, uvedete ho po nocích do ještě lepšího stavu a ... můžete jej pronajímat na svatby, kde vám ho ale dříve zničí než opravdu vyděláte nebo ze ziskem dobře prodat ... pokud vám to neurve srdce.
Ve skutečnosti na svém veteránu nejspíš nevyděláte ani korunu, naopak vás bude pěkné peníze stát, ale získáte hezkého koníčka a náplň volného času a to je dobrá "investice".
FOREX - NEJVĚTŠÍ FINANČNÍ TRH SVĚTA
Přitahuje podvodníky a hochštaplery jako med vosy! V nedávné minulosti se českou kotlinou prohnalo opravdu nemálo vysloveně podvodných firem, které sbíraly prostředky od investorů a slibovaly jim báječné zbohatnutí. Stáli za nimi buď "finanční géniové", dobrodějové zběhnuvší od těch "hnusných velkých bank" rozhodnutí pomoci konečně obyčejným chudým lidem či naopak chyby člověka eliminující softwarové produkty - roboti.
Říká se, že životnost traderů na devizovém dealingu bank je menší než deset let. Pak mají buď dost vyděláno a odcházejí kolem pětatřiceti let do důchodu nebo končí v blázinci. Nejspíš je to další legenda, spojená s forexem, kterých je řada.
Každopádně - můžete si otevřít účet u brokera a pokusit se obchodovat na forexu měnové páry sami. Můžete kopírovat i automaticky přes softwarové rozhraní někoho, kdo úspěšně obchoduje. Můžete si koupit od některé firmy specializovaný software - robota a propojit ho se svým účtem místo živého tradera. To všechno je relativně snadné, relativně dostupné a levné - všechno se to dá provozovat od několika stovek dolarů počátečního vkladu. Zisky jsou možné velmi pěkné. Klidně stovky procent. V dlouhodobém horizontu dělají zkušení tradeři kolem dvaceti procent ročně. Dobře naprogramovaní a aktualizovaní roboti taky. Riziko je maximální - ujet můžete velmi snadno vy, stejně jako váš mentor trader či robot trader.
Od vyšších částek, v řádu tisíců dolarů vám může nabídnout broker správu portfolia, tedy že kopírujete obchodování samotného brokera respektive jeho specialistů. Pravděpodobně nejméně rizikové, ale stále rizikové řešení.
Můžete své prostředky svěřit někomu, kdo o sobě tvrdí, že úspěšně obchoduje na forexu. Čtyři z pěti takových lidí budou nejspíš podvodníci. Kromě toho je to podle nejnovější legislativy EU ... ano, nelegální.
Snesete-li riziko, máte-li peníze o které jste připraveni přijít v případě neúspěchu, jinými slovy, jste-li založením hráči, ale kasino vás neláká a hrací automaty jsou pod vaši důstojnost, je forex asi nejvhodnější místo k ukojení vaší adrenalinové vášně.
DIAMANTY
Ano, pojďme k něčemu konzervativnějšímu, nevadí-li vám, že diamanty jsou právě tak oblíbenou rekvizitou podvodníků a hochštaplerů jako forex.
Umíte poznat pravý přírodní diamant od průmyslového či od skla? Já tedy ani moc ne. Skutečnost, že relativně v dosahu mého domova, ve slovenském Trenčíně je renomovaná gemologická laboratoř, kde by mi mohli pomoci není až tak velkou útěchou.
Diamanty jsou komoditou s vyhlašovanou oficiální tržní cenou. Dlouho jsem si lámal hlavu, kde se berou pohádkové zisky obchodníků s nimi. Je to snadné. Je jich málo a tuto tržní cenu vyhlašuje jejich konsorcium. Je tedy taková, aby jim zaručovala dostatečně velký zisk. Trh mají víceméně rozdělen. Málokdo cizí se na něj dostane a ještě méně je těch, kdo by jim mohli konkurovat a pokud ano, tak jen za cenu výrazně nižšího zisku, protože takový obchodník bude nejspíš dráž nakupovat než oni a dobrovolně levněji prodávat.
Pozor také na to, co chápete jako diamant. Zda "investiční diamanty" nebo nádherné šperky z nich. Ty mají - ještě více relativní - uměleckou eventuelně historickou hodnotu. Nejste-li znalci, nejspíš proděláte a to tak, že zisk nikdy neuvidíte. Nepořídili jste si ani "kupičku" natož "penězovod", ale koupili jste si drahou konzervu, kterou prodáte se ztrátou.
Opět tedy záležitost pro dobře znalé a informované a spíše pro bohaté.
A budoucnost? Průmyslový diamant si prý můžete nechat vyrobit i z popela svého dědečka, například. A pokud dojde k meziplanetárním letům - tuším že na Jupiteru prý padají z nebe diamanty jako u nás ledové kroupy... Budoucí vesmírný kolonialismus by tak mohl přinést zánik současného diamantového trhu, tak jako ten zámořský zahýbal kdysi s cenami zemědělských komodit či textilu. No, za našeho života se asi ničeho takového bát nemusíme.
DRAHÉ KOVY
V posledních letech obrovský hit. Nejprve sem přišly zahraniční specializované firmy. Některé podvodné. Ne, že by vám prodaly kočičí zlato. Čert vem, že vám ho prodaly draho. Nejhorší je, že vám ho prodaly a uskladnily někde, kde se po jejich krachu určitě nedostanete a kde by vás jejich papírový certifikát opravňoval pouze nechat se vysmát.
Poté se objevily serioznější firmy. Prodávají vám pouze zbytečně předražené slitky a ještě více předražené mince. Vymyslely si fantastické produkty jako "spoření do zlata" s vysokým poplatkem na startu a s průběžným započítáváním plateb a nákupy až když dosáhnete určitého objemu. Často vás ještě šidí tak, že vám počítají jinou gramáž, než jakou pro vás reálně nakupují a nechávají si rozdíl marže.
Faktem je, že lidé stále více informovaní o tom, jakou pošetilostí je cpát peníze do produktů od "finančních poradců" a vyděšení skutečnými i uměle vytvořenými krizemi finančních trhů posledních let se utíkají ke zlatu jako k poslední jistotě. Tou zlato samozřejmě není. Ani stříbro, ani platina, ani palladium, ani žádný jiný drahý kov. I tady můžete prodělat, protože cena se tvoří podobně jako u diamantů, jen hráčů schopných ji ovlivnit je více - patří sem státy, banky a další pro nás nepřátelské a nedůvěryhodné instituce.
Jen tak mimochodem, zlato vám dnes, nerady /je tam menší profit/, nabídnou i finančnězprostředkovatelské firmy.
Většinou opět mají naprosto nesmyslné nabídky - otevři si človíčku "zlaté spoření", tedy zaplať nám teď poplatek, ať máme na drahé obleky a operativní leasing auta, posílej nám pravidelně prachy, my ti sem-tam nějaké ty zlaté cihličky nakoupíme, když se nám zrovna chce. Poplatek "za administrativu", který vám firma na začátku naúčtuje slouží jen a pouze jako provize a zisk pro ni. Možná vám nabídnou, že vám jej na konci vrátí, tedy "proplatí" ve zlatě, ale to samozřejmě pouze za předpokladu, že "dospoříte cílovou částku" a "dodržíte smlouvu v plném rozsahu" tj. posíláte peníze třeba deset až patnáct let... Jinými slovy, firmě půjčíte rizikově peníze a bez úroku! A to není jediný "výdrb"... Pokud nemáte možnost si striktně vybrat jakou gramáž slitků vám bude obchodník kupovat, děje se často to, že firma reálně nakupuje slitky větší gramáže, ale účtuje vám gramáž nižší, protože "vybrat si z účtu", tedy nechat si zlato poslat domů můžete pouze po předchozím ohlášení, kdy má obchodník dost času dokoupit příslušný zbytek v nižší gramáži a zlato vám poslat, do té doby stejně "nevíte". Tedy posílej prachy, bez nároku na úrok a moc se neptej co a jak s nima děláme, věř, že někde máš zlato, když poprosíš a vypíšeš spoustu formulářů, tak se uvolíme nějaké ti poslat domů, poštovné a vše okolo samozřejmě platíš ty... Já prostě fakt nemám rád finanční poradce, ale copak za to můžu?
Investovat tedy do drahých kovů? Ano, část prostředků. Mějte zlato jako "krabičku poslední záchrany" v případě, že vás stát nebo jiný dobroděj připraví o jiné, více viditelné a úředně evidované majetky. Zlato se nedá falšovat tak snadno jako diamanty /ale i to lze - podvodníci dokáží vyrobit slitky z méně kvalitního zlata - s nižší ryzostí či ze zlata s příměsí jiného kovu, třebas wolframu - stalo se před pár lety ve Zlíně, přišlo se na to.
Ceny kovů se také mění daleko dramatičtěji, než "odborníci" tvrdí - předvídané vyrovnání ceny stříbra vůči zlatu se zatím nestalo, naopak nedávno došlo k situaci, kdy dlouhodobě dražší platina byla levnější než zlato atd. atp. ...
Přes to všechno považuji majetek ve zlatě za dobrou investici. Mějte ho fyzicky a dobře schované - pokud možno tam, kde se k němu kdykoliv dostanete a kde se k němu nedostane nikdo jiný. Nekupujte ho přes poradenské firmy, ale najděte si obchodníka s investičním zlatem s rozumným ceníkem. Takového, který nakupuje a prodává investiční zlato, ne takového, který obchoduje sliby a "tká sítě". Nekupujte ho ani od banky. Mít zlato "na účtu" nebo ve schránce banky já osobně nechci. Na vlastnictví drahých kovů můžete, ale také nemusíte vydělat. A v zásadě nijak moc to sami neovlivníte.
ALKOHOL
Čekali jste, kdy na něj dojde, viďte... Ano, vy, kteří mne sledujete na tomto blogu i jinde na sociálních sítích či v reálném životě, víte, že moji životní láskou, či minimálně jednou z nich, je ... víno!
Víno, které se v posledním roce ukázalo jako jedna z nejlepších investic! Překonala je pouze whisky! Stará moudrost říká, že pít se bude vždycky a pokud náhodou nevyděláte, můžete se aspoň na žal opít kvalitním pitím!
Myslet si, že je to s investicí do vína jednoduché je naivní! Určitě to není o tom, že nakoupíte v supermarketu plný koš hezkých drahých lahví, zavřete je doma do sklepa a za pár let je vyfotíte na internetový aukční server. Je třeba rozumět tomu, jak to celé funguje. Přirozeně je více cest. Ta "top" je investice do "ikonických" slavných vín z Francie. Ta mají dokonce svou specializovanou burzu - v Londýně - jménem LIVEX a ta funguje podobně jako burzy akciové a komoditní. Obchodují na ní členové a licencování brokeři - tzv. negocianti. Obchodníci, kteří kontrahují víno přímo u francouzských vinařů, často dopředu obdobou "opcí" a "futures", nezřídka dokonce dříve, než se to konkrétní vino urodí či vyrobí. Nakoupit investiční "tutovky" v podobě vín Romanee Conti či Chateu de Rotschild můžete pouze od nich a pouze v omezeném množství. Protože je těchto vín omezené množství, kupují se podobně jako špičkové akcie v lotech, balíčcích složených nejen z těchto tutovek, ale také ze spousty "zdrapů", tedy méně či vůbec zajímavých vín, které zisk přinesou zajímavý pouze obchodníkovi. V Česku fungují dvě tuzemské firmy, jedna nejšpíš skutečně je negociantem LIVEXu, druhá to minimálně hlasitě tvrdí. Ověřit to asi lze, nevím ale jak. Třetím hráčem je méně viditelná britská firma, která negociantem je nejdéle. Navázat vztahy samozřejmě můžete i s dalšími zahraničními subjekty. Ve všech třech případech je to opět "pouze pro bohaté".
Plebejci mohou zkoušet nakupovat vína sami - vybrat si třebas pár vinařství, která se léta umísťují v prestižních soutěžích - pozor, to je jen opravdu malý počet ze všech konaných přehlídek - pokusit se s jejich majiteli navázat vztah a kupovat zavčas, než dotyčná vína ceny získají a producent či obchodník je zdraží. Abyste je prodali dobře, musíte se hodně vzdělat, spřátelit se s lidmi se stejným zájmem a navázat vztahy ve vysoké gastronomii či doufat, že některý z obchodníků vás oholí přiměřeně, pokud jej požádáte o pomoc při prodeji. Je to o něco riskantnější než když chcete prodat svou nemovitost s pomocí realitního makléře. Obchodník se taky dvakrát nepřetrhne, nic ho netlačí, může se snažit dostat vás s cenou dolů, protože odbyt dávno má, ale vy to nevíte, takže vás jednoduše nechá "vykvasit".
Proti vám hraje také nutnost víno kvalitně uskladnit, při dlouhé archivaci kontrolovat a ošetřovat a tyto náklady jdou zase na váš účet.
Jednoduší je to u tvrdého alkoholu - whisky, koňaků, rumů, teoreticky i ovocných destilátů. Minimálně nejsou téměř nijak náročné na skladování a ošetřování. Zbytek je ale stejný.
Největším nepřítelem vaší investice jste ovšem vy sami, tedy pokud vám alkohol chutná. Pak je vcelku jisté, že část své investice sami znehodnotíte - vypijete! Doporučuji tedy své jmění skladovat minimálně tak daleko, abyste se tam nedostali v trepkách a županu! Potom je jistá šance...

Pokud jste došli až sem a získali pocit, že ať děláte cokoliv, nemá to vlastně cenu, tak promiňte, to jsem tímto článkem říci nechtěl. Rád bych vám poradil hlavně to, ať se nespoléháte na rady lidí, kteří myslí na své stáří či na svou okamžitou finanční /s/potřebu a ne na vaše stáří, nevěřili jakýmkoliv materiálům bank a investičních firem od reklam po prospekty a výroční zprávy - americký podvodník Barnie Madoff je dokázal falšovat po několik desetiletí! Věřte své intuici, svým nápadům - nejlépe zhodnotíte peníze ve vlastním úspěšném podnikání. A věřte mně, nelžu vám poprvé!

Autor: Jaromír Tichý | pondělí 12.7.2021 22:45 | karma článku: 12.28 | přečteno: 507x

Další články blogera

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 421 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 186 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 910 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 63 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...