Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vinařské regiony Itálie - 2. díl: Severní Itálie

Po historickém úvodu nyní projedeme celou Itálii, abychom navštívili aspoň ty nejvýznamnější italské vinařské regiony. Čeká nás široká škála vůní a chutí a hektolitry radosti...

Vinařská oblast Valle d'Aosta se nachází v údolí řeky Aosta a je nejmenší vinařskou oblastí Itálie. Vinařské podoblasti jsou Morgex et La Salle, Enfer dArvier, Torrette, Nus, Chambave, Arnad-Montjovet a Donnaz. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy jako Chardonnay, Blanc de Morgex, Pinot Grigio a odrůdy červené jako Merlot, Petit Rouge, Gamay, Nebbiolo, Fumin, Neyret, Vien de Nus, Premetta.
Vinařská oblast Piemont - oblast podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a četných údolí přítoků Pádu. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější region Itálie pro vína špičkové kvality. Vinařské podoblasti jsou Barbera d'Alba, Nebbiolo d'Alba, Roero, Dolcetto d'Alba, Barbaresco, Barolo, Dolcetto di Diano d'Alba, Asti, Dolcetto di Dolgliano, Dolcetto delle Langhe Monregalesi. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy Chardonnay, Sauvignon blanc, Arneis, Cortese, Favorita, Erbaluce a červené odrůdy Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Brachetto, Bonarda, Ruché, Pelaverga, Timorasso.
Vinařská oblast Ligurie je po Valle d'Aosta druhým nejmenším vinařským regionem Itálie. Tvoří ji úzké přímořské pásmo, složené z několika podoblastí, které se táhne od města Ventimiglia poblíž francouzských hranic až po přístav La Spezia. V oblasti jsou pěstovány méně známé bílé odrůdy Pigato, Vermentino, Albarola a červené odrůdy Ormeasco, Rossese.

Degustace ve známém italském vinařství LUISA

Nejvýznamnější vinařská oblast celé Lombardie je bezesporu Valtellina, která se nachází v podhůří Rétských Alp v údolí řeky Addy poblíž švýcarských hranic. Zde se pěstuje vzácná odrůda Nebbiolo. Vinařská oblast Lombardie zahrnuje Valtellina, Valcalepio, Franciacorta (DOCG), Terre di Franciacorta, Cellatica, Capriano del Colle, Botticino, Riviera del Garda Bresciano, Lugana, Colli Morenici Mantovani del Garda, Lambrusco Mantovano, Oltrepo Pavese. Pěstované bílé odrůdy jsou Riesling Italico, Pinot bianco, Pinot grigio, Trebbiano di Lugana, Chardonnay a červené odrůdy  Barbera, Croatina, Pinot nero, Cabernet Sauvignon, Merlot, Uva, Rara, Nebbiolo.
Vinařské oblasti severovýchodu Itálie zahrnují vinařské oblasti Trentino-Alto Adige, Veneto, Emilia-Romagna a Friuli-Venezia Giulia. Odtud osobně znám mnohá vinařství díky opakovaným návštěvám tohoto blízkého regionu - Scarbolo, Pizzutti, CA di Volpe, Tenuta Luisa, Le Giarine, Vosca ad. Nejnověji Tarlao. Ve Friuli se pěstují tradiční světově známé odrůdy jako Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot bianco, Pinot Grigio a v menší míře typické odrůdy jako Tocai Friulano, Refosco nebo Pignolo. 
 

Svačinka ve vinotéce Bacchus v San Danielle del Friuli

Nejsevernější region Itálie, obklopený Dolomity z jedné strany a Rétskými Alpami ze strany druhé je vinařská oblast Trentino-Alto Adige. Jižní Tyrolsko má jako vinařská oblast nejvyšší zastoupení vín nesoucích označení DOC v celé Itálii a vína jsou exportována i do sousedního Rakouska. Vinařské podoblasti jsou Meranese di Collina, Valle Isarco, Colli di Bolzano, Santa Maddalena, Terlanom, Lago di Caldero, Val d'Adige, Casteller, Teroldego Rotaliano, Lago di Caldaro, Trentino, Trento Spumante. Pěstované bílé odrůdy jsou Chardonnay, Pinot grigio, Riesling, Silvaner, Muller Thurgau, Pinot bianco a červené odrůdy Teroldego, Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemino, Lagrein, Pinot nero.
Z další vinařské oblasti Veneto - Benátsko pochází čtvrtina všech italských vín a se svými 300 miliony litrů ročně je to největší vinařský region Itálie. Vína Soave, vyrobená z delikátních hroznů odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave, jsou velmi populární na zahraničních trzích. Nejlepší vína pocházejí z oblastí označených jako Classico, legendární vína pocházejí z vinařství Pieropan a Anselmi. Vinařské podoblasti jsou Bardolino, Bianco di Custoza, Valpolicella, Soave, Gambella, Colli Berici, Colli Euganei, Breganze, Montello e Colli Asolani, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Piave, Lison-Pramaggiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Garganega,Trebbiano, Lugana, Bianco di Custoza, Tocai Friuliano, Pinot Bianco, Sauvignon blanc, Chardonnay, Verduzzo a červené odrůdy Bardolino, Corvino, Corvinone, Molinaro, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.
Oblast Emilia-Romagna je tradičním gastronomickým rájem Itálie, kde s poměrně tučnou kuchyní jsou oblíbená suchá, jemně perlivá vína Lambrusco s příjemnou kyselinkou. Nejznámější víno regionu je Lambrusco, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy. Vinařské oblasti zahrnují Colli Piancentini, Colli di Parma, Bianco di Scandiano, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Montuni del Reno, Colli Bolognesi, Bosco Eliceo, Pagadebit di Romagna, Albana di Romagna, Cagnina di Romana, Bosco Eliceo, Trebbiano di Romagna, Sangiovese di Romagna, Sangiovese di Romagna Superiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Albana, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, červené pak Sangiovese, Barbera, Trebbiano, Lambrusco, Pinot Nero, Croatina, Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Montuni.
Takto vypadá sever Itálie, příště se podíváme dál... 

Autor: Jaromír Tichý | středa 31.7.2019 21:05 | karma článku: 7,11 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik