Jak má dnes vypadat businessman?

21. 01. 2019 18:10:55
Když už jsem začal přechodně s nevinařskými tématy, rozhodl jsem se napsat článek na téma image obchodníka - muže. Myslím, že je to užitečné. Občas člověk stále narazí na velmi "divné týpky".

Image není jen oblékání, podíváme se na ni šířeji. U oděvů a módy však začneme.
V posledních letech došlo ke značenému uvolnění v oboru pánské módy. Přesto je na místě věnovat své image pozornost, chcete-li působit dobrým dojmem na své zejména budoucí obchodní partnery, nemyslíte?



Každý chlap potřebuje aspoň jeden kvalitní oblek!
Lepší je mít jich více. Zákon pánské módy č. 1 – střih na prvním místě! Střihači nejsou a často Vám i dobré krejčovství střihne oblek ne zcela ideálně. Jste-li monstrozně obézní chlap jako já, je to téměř jisté. Jste-li hubení a dlouzí, máte-li velké břicho, tlustá stehna nebo jinou část těla zkrátka odlišnou od zbytku či od profilu běžné konfekční postavy, máte větší nebo menší problém a v konfekci dobře padnoucí oblek pravděpodobně neseženete a jak píši, nemusí to ani ideálně a dokonce ani "dobře" dopadnout u krejčího. Nejhůř mi v životě seděl oblek za který jsem dal nejvíce peněz a věřte mi, že kdybych ho nutně nepotřeboval na jednu akci a cestu do Dubaje, možná bych se zdráhal jej vůbec převzít. V jiném, daleko levnějším krejčovství jsem měl štěstí na skvělého střihače, starého pána v důchodu, který byl skvělý! I když kvalita látek a práce nebyla tak vysoká jako v prvním případě, celkový dojem byl mnohem lepší, oblek mi lépe seděl i přes moji značně neforemnou postavu, která vylučuje, abych vypadal dokonale.
Věřte mi. I když budete na sobě mít ten nejdražší oblek, ale bude špatně střižený, budete v něm vypadat možná opravdu směšně. Střihem se zabývejte v každém případě, neřešte, zda chcete být či nebýt metrosexuálem.
Máte-li štěstí, že Vám padne konfekce bez úpravy nebo s minimální úpravou, máte dnes obrovské možnosti. Na trhu je několik opravdu kvalitních producentů pánské módy. A chcete-li něco originálnějšího, jeďte na Slovensko! Vážně. Slováci jsou v tomhle ohledu náročnější než my Češi a obchody zde má hned několik značek, které se u nás neudržely, nebo k nám ani nepřišly a není to jen kvůli euru.
Dáváte-li si oblek šít, doporučuji vám nechat si ušít dvoje kalhoty. Opotřebujete je pravděpodobně dříve než sako a to sice později můžete unosit i samotné s jinými kalhotami, ale čím déle vám vydrží celý oblek, tím lépe. Nechte si ušít i vestu. Nemusíte, ale můžete ji nosit a navíc se vesty dají kombinovat s jinými obleky. To může být zajímavá výhoda.
Pokud máte více obleků, doufejme dobře padnoucích, střídejte je. A pokud jednáte s někým významným a schůzek bude více, pište si do diáře v jakém obleku jste byli na jednání a na to příští se oblečte jinak. Pokud na vašem oblečení protějšek nelpí, nic se nestane, pokud si na image potrpí, jedině získáte.
Pokud máte oblek jen jeden, raději si jej šetřete na nejlepší příležitosti a na běžné chození si berte jiný typ oblečení. Věnujte mu také péči - kartáč, čistírna, kvalitní ramínko s širokými "rameny". Není nic horšího než zjevně často a příliš nošený oblek ve kterém "vás každý zná". Pozor, pokud jej nemáte pouze na pohřby, neměl by být černý. Nemusí být nutně modrý. V modrých oblecích dnes naopak "chodí všichni", Jaromír Soukup snad zásadně a bohužel je na obrazovce své televize pořád, takže se zřejmě díky němu vytvořil dojem, že je to "in".
Naopak, "in" je nenudit a být osobnost. Nebojte se různých odstínů šedé, béžové, hnědé, třebas i nenápadných vzorů. Odvážnější mohou sáhnout do zelené /ne, nemyslím hned myslivecký obleček v tyrolském stylu/ či odstínů blížících se oblasti červené barvy /ne, není dobré to přehnat a vypadat jako podnikatel ze začátku devadesátých let/, ale přesto vhodný odstín fialové /nebijte mne!/ může vypadat velice dobře, viděl jsem takového gentlemana. Osobně nemám rád příliš lesklé, stříbrné či zlaté obleky - můžete působit dokonce až "slizkým" dojmem a to asi nechcete. Oblek manšestrový nebo džínový je OK, ale patří o kategorii níž - do business casual - i když jde o celý oblek - sako i kalhoty se shodné látky.
Košile může s oblekem barevně ladit nebo naopak kontrastovat. Košile bílá bez vzorů je vhodná k obleku jakékoliv barvy, košile s jemným vzorkem většinou také. Košile se vzorkem výrazným a podobná kravata ovšem se zcela jiným vzorkem jsou velmi odvážné řešení, které však jen málokdo ocení a častěji to budou jednoduše výrazné body dolů, budete vypadat, že jinou kravatu nemáte, ale "strašně ji chcete mít". Raději si neberte žádnou. Aktuálně jsou v módě opět užší kravaty a už zase neplatí, že musí být dlouhé a sahat po přezku opasku. Nyní se opět nosí nakrátko s koncem někde na prsou. Čert ví proč. Mně osobně to připomíná doktora Strossmayera v podání Miloše Kopeckého a vůbec tobu normalizace.
Stále platí, že rukávy saka by při rozpažení měly být tak dlouhé, aby manžety košile byly asi centimetr až dva vidět.
Pozor ještě na jednu věc - je to méně časté, ale je to zrovna tak chybné - váš jediný oblek by neměl být smoking. Pokud totiž budete jediný ve smokingu - na obchodním jednání, na čemkoliv odpoledne kromě banketu u presidenta či velvyslance, nebo i na večerní akci - nejste oblečen nejlíp, ale nejhůř! A jste opět ... bohužel ... směšný.
Dlouhý kabát přes sako noste pouze když prší, sněží, fouká vítr či je zima a mráz. Totéž se týká šály, klobouku, čepice. Pozor na kožešiny, budí dnes více soucit útlocitných dam se zvířátky než úctu. Na pánech. Dámy samotné, oblékne-li je pán do kožichu se často nad nebohými zvířátky pohoršovat ihned přestanou.

Business Casual styl - tak budete chodit nejčastěji
Je nejčastější styl používaný mezi businessmany u nás. Zahrnuje jak méně formální obleky sportovní střihu či z netradičních látek - zmíněné džíny či "manšetráky" - tak libovolnou kombinaci saka a kalhot z jiné látky i jiné barvy. Střídat můžete kalhoty a saka od různých obleků, střídat formálnější sako s běžnými kalhotami, klidně džínami i barevnými. Místo saka můžete mít i kvalitní bundu, třeba koženou, která ani nutně nemusí sako připomínat - vhodná ale není bunda vojenská, motorkářský křivák nebo něco příliš etno, například zálesácké sako s třásněmi.
Nejste-li všeobecně známí svou profesí, nesnažte se vypadat "jako" myslivec, voják, motorkář, rocková hvězda, sportovec, apod. Jako Čech budete budit pozornost nevhodného typu nejen v arabském hábitu, ale i v příliš americkém, asijském či zkrátka jakémkoliv jiném stylu oblečení. Také sokolský či lidový kroj nebo v době národního obrození populární slovanská čamara vskutku nejsou na místě i když k nám etnicky, historicky a zeměpisně patří.
Sako ani bundu nutně nepotřebujete. I při veřejných vystoupeních a prezentacích dnes mnohé vážené osobnosti vystupují pouze v košili, v takovém případě lépe bez kravaty, někdy dokonce můžete mít i košili s krátkým rukávem nebo polokošili. Tričko, dokonce s potiskem raději opravdu nedoporučuji. Nejméně vhodné jsou nápisy a obrázky vtipné, dokonce třebas se sexuálním kontextem oné vtipnosti...
Košile by měla být kvalitní. Ideální je opět košile na míru. Znalec to pozná a ocení. Znalkyně ještě více. Vybrat si ale můžete cokoliv, od známých a populárních značek i no name asijských producentů. V kvalitě nutně nemusí být velký rozdíl. Rozhodně by vám košile měla skvěle padnout, neměla by být v žádném případě příliš pomačkaná či se stopami jídel, pití či jiných věcí, které jste cestou potkali, tedy špinavá! Neměli byste se v ní potit. To je moc špatně! Pokud se hodně potíte, doporučuji tílko a košili lépe z materiálu, který pot nesaje. Nechte si poradit.
Nemáte-li kravatu a ta ke košili bez saka nepatří, nezapínáte poslední knoflíček u krku. Můžete mít i košili se širší rozhalenkou. Jste-li věřící křesťan a neobejdete se bez křížku, je to v pořádku. Jiné řetízky a šperky na krk businessmana v dnešní době opravdu nepatří.
U kalhot máte poměrně "volno". Rozhodně však nedoporučuji silně obnošené džíny. Ani džíny se schválně a draze dodělanými dírami nejsou ani trochu vhodné. Byť by byly sebedražší a "sebeznačkovější". Rozhodně NE jakékoliv kalhoty krátké. Myslím opravdu jakkoliv krátké! Vzpomeňte si na vojenskou přehlídku našeho prvního "porevolučního" prezidenta...
Správná délka kalhot je taková, při které vám při chůzi nejsou vidět ponožky.
Ponožky se ukazují pouze když sedíme a to i tehdy, když máme ty moderní, hodně barevné a populární. Mimochodem, tato "úchylka" je docela vtipnou módou a toleruje se. Dokonce tak trochu skutečně patří k tónu aktuálního "business casual" stylu.

Alespoň jedny pořádné boty!
Opravdu dobré kožené boty pro každodenní nošení vydrží i třeba šest let. Ovšem zpočátku (než se pořádně rozchodí) je noste jen na kratší vzdálenosti a jakmile vás začnou tlačit, zujte je. Poprvé je také můžete obout v mokrých /vodou ne potem/ ponožkách, roztáhnou se ochotněji, pokud vám to není nepříjemné a směšné, pochopitelně.
Ideální barva bot je černá. Hodí se i ke světlému obleku a business casual stylu. V barvě bot nebo aspoň ne výrazně jiné by měly být další kožené věci, které používáte - aktovka, opasek, pouzdro na brýle či telefon, tabatěrka, pásek hodinek...
Dnešní doba sice dovoluje i světlé boty k tmavému obleku, ale ne každý je s tím srozuměn a s tímto názorem souzní. Co je běžné v Americe, není běžné na českém a moravském venkově, takže raději NE.
Také boty můžete mít vyrobené zcela /to je hodně drahé/ nebo částečně na míru /to už tak cenově hrozné není a díky vysoké kvalitě se to vyplatí/. Dostatek kvalitní obuvi je však i v běžných obchodech, navzdory tomu, že stejně jako u oblečení naprostá většina bot se dnes vyrábí v ohledu pověsti kvality stále podceňované Asii.
Business Casual styl dovoluje i jiné než tradiční barvy, třeba u semišových bot si klidně můžete dovolit jít do netradičních barev, obzvláště pokud ladí či naopak vhodně kontrastují s barvou saka či kalhot.
V žádném případě byste však neměli nosit obuv vysloveně sportovní a když, tak naopak méně barevnou a nikdy ne k saku. Totéž platí o botách plastových, nazouvácích a sandálech /snad s výjimkou extremních veder a jen mírně otevřených sandálů/.

Doplňky
Tady je ideální místo pro seberealizaci a projev vaší výjimečné osobnosti!
O kravatách už jsem psal. V obchodech je velké množství kravat. Správná volba vyžaduje dobrý vkus, záměr a představivost. Jestliže si nejste výběrem kravaty jistí, poproste o pomoc stylistu nebo svého kolegu, jehož kravaty se vám vždy líbily. Pokud nikdo takový není, potom je dobrým rádcem vaše žena! Kravaty se naučte vázat, nejlépe na více způsobů. Nechat si suk zavázáný a jen ho "popotahovatů je příšernost, stejně jako falešné kravaty již vyrobené jako "zavázané" vzadu na gumičku. Brrr - nic takového nenoste! Nedoporučuji kravaty kožené, pletené ani příliš barevné, extravagantní. Kravata s loveckými motivy, logem bývalého zaměstnavatele, sportovního klubu, obrázkem Mickey Mouse či Homera Simpsona fakt nebude to pravé!
Texaskou kravatu - bolo, můžete nosit, pokud jste Američan, nebo pracujete pro americkou firmu, jste vášnivý lovec nebo country and western umělec, jinak raději ne.
Motýlky nosí umělci, soudci a bankéři. Platilo dříve. Dnes to může být docela milé oživení a skvělá příležitost, jak vzbudit zájem a pozornost. Jen to nepřežeňte, dřevěné, betonové, plastové svítící a jinak přeci jen nedoporučuji. Naopak vázací motýlek, když si ho navíc umíte hezky uvázat, to je opravdu "velká frajeřina"!
Do klopy saka si můžete dát odznak. Pokud jde o odznak vaší firmy, odznak vaší hodnosti, pozice, úrovně v kariéře u vaší firmy, odznak známého business klubu, golfového klubu, odznak dobrovlného dárce krve apod., budí to respekt a úctu. Nedoporučuji odznaky politických stran a sportovních klubů jejichž jste fanouškem - můžete snadno narazit na příznivce jiného tábora a vaše obchodní jednání se od počátku nebude vyvíjet dobře...
I když jsou retro digitálky od japonského výrobce kalkulaček v poslední době populární, raději vám doporučím hodinky ručičkové. Nedoporučuji příliš velké a extravagantní včetně skeletonů - průhledných s viditelným strojkem. Nedoporučuji příliš výrazně zdobené - diamanty a jinými kameny či filigránskými ornamenty. Nedoporučuji žlutý kov, pokud to skutečně není zlato. Výrazně nedoporučuji fakeové, falešné hodinky známých značek, zejména ty méně až naprosto nepovedené napodobeniny. Pokud v businessu začínáte, nesnažte se utratit za hodinky zbytečně moc. Pokud začínáte například v oboru finančního poradenství a máte na ruce hodinky představující váš pravděpodobný roční příjem, určitě nepůsobíte důvěryhodně, věřte mi.
Hodinkám spousta lidí rozumí či se o ně zajímá. Proto buď noste hodinky skutečně prestižní značky - pozor, značky uznávané v jiných odvětvích módy to opravdu nejsou! - nebo klidně no name, ale pěkné hodinky. S kovovým nebo koženým páskem. Hodně "bodů" u znalce můžete získat, máte-li kvalitní "vintage" tedy lehce starožitné hodinky prestižní značky. Kupodivu kvalitně opravené sto let staré hodinky takové značky včetně uznávaných švýcarských výrobců koupíte za zlomeček ceny dnešních zcela nových. Doporučuji.
Vyplňujete a podepisujete smlouvy? Používáte při jednáních prezentaci na papír nebo si píšete v průběhu jednání poznámky? Čiňte tak kvalitním a pěkným perem, nejlépe opět známé značky. Plnící pero je dnes přeci jen trochu starožitnost, ale kvalitní propiska se vyplatí. Používat levné propisy s firemním logem a třebas webovou stránkou či kontaktem na sebe můžete, pokud jednání probíhá ve vaší kanceláři nebo pokud chcete takovou propisku protějšku darovat. Upřímně, nikoho tím dnes ale neohromíte a někoho naopak můžete dokonce urazit.
Nosíte brýle? Určitě nenoste nemoderní brýle. Určitě nenoste levné brýle koupené na čerpací stanici. Určitě je mějte vždycky vyčištěné. Kromě toho, že přes ně lépe na svůj protějšek uvidíte, uvidí on, že máte úroveň. Sluneční brýle si klidně kupte u stánku našeho spoluobčana asijského původu. Rozdíly v kvalitě jsou minimální oproti drahým brýlím. Oproti hodinkám se falešné brýle hůř poznají. Proč nyní radím takto kontroverzně? Protože zničit např. rozsednout si nebo ztratit sluneční brýle je velice snadné a je zbytečné, aby to bylo navíc i drahé.
Co šperky? Nepřehánět! Na krk nejlépe nic! Opravdu. Náušnice rovněž vřele nedoporučuji, stejně jako jiný piercing. Není to zakázáno, ale stále se to mezi businessmany moc nenosí. Náramky jsou rozšířené. Nosí se i různé umělohmotné vzpomínkové na významné motivační semináře, nosí se různé exotické z cest - v zásadě - budiž. Pánské prsteny jsou přípustné, ale neměli byste mít více jak dva - snubní a tzv. pečetní. Více už by bylo méně. Symboly pro někoho kontroverzní - náboženské znaky, magické znaky, různé lebky, draky, hady apod. vřele nedoporučuji, snad jedině podnikáte-li v oboru počítačových her.

Elektronika
Elektroniku, kterou používáte při prezentacích a jednáních mějte v dobrém stavu a ne příliš obstarožní. Kromě toho, že vás v takovém případě může v důležitém okamžiku zklamat a vypovědět poslušnost, nedělá to dobrý dojem. Morální zastarávání v tomto oboru je příšerné a nic retro /snad kromě v úzkém okruhu zapálených odpůrců smartphonů používaných starých tlačítkových telefonů z Finska/ se zde nenosí. Částečná výjimka je jediná - přístroje s logem nekompletního ovoce. Zde jsou i starší modely tolerovány - zejména těmi, kdo mezi jejich fandy nepatří a to zejména proto, že se domnívají, že jsou extremně předražené nebo mají příliš jiné ovládání. Pravda dnes již tak docela není ani jedno. Jiní výrobci se s cenami též přestali ostýchat a ovládání všech systémů je dnes podobné a ve všech případech vcelku intuitivní. Kromě záměrných odlišností na které si zvyknete. Na běžné prezentace, psaní krátkých poznámek, používání kalendáře, mailu atd. vám většinou stačí tablet. Většina lidí považuje tento přístroj za nejzbytečnější na světě - na telefonování je to moc velké, na pořádnou práci tomu chybí klávesnice. Obojí je pravda. Pokud se ale naučíte tablet používat, ponecháte po většinu času smartphone v kapse /můžete například ukojit své libido zapřísáhlého tlačítkáře a používat obyčejný mobil/ a notebook v tašce, doma či v kanceláři. Věřte mi, je to o zvyku.
Elektronice opět spousta lidí rozumí. Na funkčnosti včetně baterie v kondici zde skutečně záleží, proto budete tuto část své celkové image dost často měnit. Méně často než ponožky, které zřejmě vyřadíte z používání dříve, ale srovnatelně s košilemi, pokud si pořídíte opravdu kvalitní.

Vizitky, letáky, katalogy, dárky, vzorky
Vizitky? Jsou dobrou vizitkou. Můžete mít barevné i oboustranné. Určitě záleží na kvalitě papíru, tisku, celkovém designu. Nechte si poradit, věnujte tomu pozornost. Nedoporučuji černé vizitky se zlatým popisem, pokud nepodnikáte v pohřebnictví, tam je to vhodné. QR kód obsahující data z vizitek, případně i vaši fotografii a další informace je standardem. Vizitky v podobě cédéčka, samolepky, slevového kuponu, kalendáře apod. jsou nesmysl, ba přímo trapnost.
Letáky šiřte, jsou "pachová stopa" po jednání stejně jako vizitka. Po schůzce pošlete však určitě také materiály elektronicky na e-mail vašeho protějšku, zejména pošlete všechno, co jste poslat slíbili a na čem jste se dohodli a hlavně pokud možno v termínu v jakém jste to slíbili či se dohodli. Jinak si svou image hodně nabouráte.
Tištěné katalogy a ceníky nechte tam, kde o ně opravdu stojí nebo máte pocit, že je to opravdu vhodné. Většinou bude mylný. Pokud takových materiálů máte málo nebo jsou drahé, šetřete tím více. Stejně tak vzorky a dárky. Jako dárky nepoužívejte věci jako propisky, otvíráky /s výjimkou kvalitního číšnického nože, podnikáte-li v gastru či vinařství/, kalendáře, levné zapalovače apod., je to už dnes docela trapné.

Co auto? Jak auto? Auto je módní doplněk? Jistě. Velmi výrazná a často nejdražší součást vaší image. Nemáte-li auto, jezděte na důležitá jednání taxíkem. Právě tak, pokud máte auto ve špatném stavu. Rozbitým, odřeným, nebo dokonce hnijícím, sotva pojízdným vehiklem, kouřícím jako ekologická katastrofa body nezískáte. Ani když půjde o mizerný vehikl, který kdysi zažívat lepší časy a je výrobkem prémiové značky nebo vyšším modelem značky běžné, tedy před dvaceti léty. Starším kolegům v tomto nevěřte. Starší podnikatelé, zejména v síťově organizovaných firmách finančního zprotředkování se velice rádi zbavují svých starších aut, často se skrytou závadou, "ve prospěch" mladších spolupracovníků.
V dnešní době je lépe zcela opustit takovouto možnost, stejně jako nákup ojetiny z bazaru a použít raději nové resp. vskutku zánovní, minimálně ojeté auto z půjčovny nebo nové nebo zajeté na operativní leasing. Podmínky jsou dnes stále více a více vstřícné. Začínají se prosazovat i různé "car sharing" služby, sdílená vozidla. Pokud potřebujete auto jen občas, může to být nabídka právě pro vás. Za standard se v naší vlasti berou automobily dominantního národního výrobce. Menší prestiž mají, ale byly už přijaty na milost auta dalšího národního výrobce původem z Asie. Větší prestiž a lepší pověst mají automobily z Evropy než z Asie, navzdory testům kvality minimálně u jednoho japonského výrobce průkazně nejvyšší. Větší prestiž a lepší pověst mají auta německá než francouzská a italská. Italská jsou někde hezčí a podivně, jakýmsi zázrakem větší zevnitř než zvenku. :) Francouzská jsou též někdy pohodlná i pěkná. Ale to německá mnohdy též a skutečně bývají spolehlivější. Španělská auta, vnímaná jako přímá konkurence našich, nejsou v business kruzích moc oblíbená. Anglická nejsou moc známá, švédská více a mnozí na ně nedají dopustit. Americké vozy u nás populární příliš nejsou. Ačkoliv jsou pohodlné, designově dosti jiné, jsou většinou příliš žravé, náročné na servis, zejména cenově a díky nedostupnosti náhradních dílů a mají pověst méně spolehlivých, ne vždy právem.
Status prémiových business značek mají tři značky německé, tři méně známé značky anglické, kdy dvě z nich jsou považovány za absolutní top a jedna, dnes prakticky jediná švédská. Z asijských značek snad jedna, možná dvě a obě zůstávají stále na okraji zájmu. Neplatí to o sportovních autech. Zde bodují dvě značky britské, čtyři značky německé a kupodivu hned čtyři značky italské. Asijské vozy zde zaostávají, snad s jednou výjimkou. Americké vozy zůstávají i v tomto segmentu na okraji, snad s výjimkou ani ne tak dvou značek jako pouhých dvou modelů různých dvou značek.
Mohu mít starší auto, když je v pořádku, bez závad a kazů? Můžete. Zvlášť pokud k němu máte vztah, je pro vás nějak praktické s ohledem na obor a způsob podnikání apod. Důležité je, aby bylo auto umyté a uklizené, včetně nákladového prostoru - kufru, obzvláště, pokud odtud vydáváte zboží, vzorky, dárky apod. či sem odkládáte kabát, tašku, sako...

Co je ještě součástí image a je důležité? Paradoxně to nejlevnější! Pečujte o sebe - o čistotu oděvu a obuvi, o eliminaci vlastních tělesných pachů. Mějte "v pořádku" vlasy, vousy, zuby, oči, ruce a nehty. Přirozeně se usmívejte, udržujte s lidmi oční kontakt, nahlas je pozdravte a buďte zdvořilí a přiměřeně milí a otevření. Přiměřeně. Tento poslední odstavec je možná důležitější než všechny předchozí. Mnoho úspěchů!

Autor: Jaromír Tichý | pondělí 21.1.2019 18:10 | karma článku: 11.48 | přečteno: 610x

Další články blogera

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma článku: 17.58 | Přečteno: 450 | Diskuse

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma článku: 26.36 | Přečteno: 536 | Diskuse

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma článku: 13.02 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma článku: 12.28 | Přečteno: 507 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.95 | Přečteno: 310 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 36 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 63 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...