Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O víně a věcech virtuálních

Nejspíše za to mohou geny. Ty moje jsou totiž selské a dohledatelné až kamsi do 17. století, kdy už v mé rodné obci Uhřičicích první předek mého příjmení žil. Na jaře zasel a o žních sklidil. Z jednoho zrnka měl celý klas. 

Pakliže se vám ozve známý, kterého jste léta neviděli a nutně se s vámi vidět potřebuje, téměř určitě mu nesmírně záleží na tom, abyste zbohatli. A ze všeho nejpravděpodobněji dříve nebo později uslyšíte něco s tajemnou až děsivou předponou "krypto". Ne, nemá to nic společného s Danem Brownem, templáři /bohužel!/ ani právě skončenými velikonočními svátky, protože brzy se objevuje anglické podstatné jméno "coin" a je jasné, že jde zase o prachy! :) 
Tentokráte ještě o poznání více virtuální, než když se o nich hovořilo v přítomnosti slov "forex", "robot", "kopírování", "trading" či "akcie", "burza", "dividendy", "trendy", "IPO" nebo dokonce historicky "uvolnění monopolu povinného ručení", "stavební spoření", "kuponová privatizace" apod. 
Téměř vždy šlo ve skutečnosti o organizovaný přesun peněz od chudých k bohatým. Většina chudých o peníze přišla, pár šikovnějších chudých si drobet ukouslo, pár darebáků si ukouslo víc než si zasloužilo a na pár nejšikovnějších chudých se to pokaždé svedlo. 
Ne, určitě nehážu všechno a všechny do stejného pytle. Mám řadu přátel, kteří se v kryptoměnách relativně dobře vyznají a jejich projekty jsou minimálně vedené poctivými a zdravými úmysly. Přeji jim úspěch, ale zůstávám stranou, protože to prostě "není můj pohár vína".
Naopak víno je po staletí velmi dobrý obchodní artikl a při dobrém výběru a správném uložení a ošetřování také více než dobrý uchovatel hodnoty. Za minulého režimu bylo víno tak trochu "kryptoměnou", bylo zdrojem majetku a dobrého výdělku, nepříliš kontrolovaného establishmentem. Dnes je vinařství kontrolováno snad až přespříliš, o poznání více než jiné obory podnikání, ale na hodnotě a statusu uchovatele hodnoty a majetku se pranic nezměnilo. Navzdory tomu, že trh s hodnotným vínem u nás dosud neexistuje. Ale on jednoho dne vznikne, tak jako už dávno existuje ve Francii, přesněji ve Francii a Velké Británii, kdy Francouzi víno vyrobí, ale Angličané s ním pak obchodují. Ostatně jako s většinou komodit včetně zlata. Finančníci vědí, že centrem finančního světa není Wall Street, ale londýnská City a ve světě vína je tomu právě tak - světová vinná burza LIV-EX má sídlo právě v Londýně. Dnes se na ní začíná obchodovat také s víny italskými, španělskými, ba i z víny Nového světa. Náskok ostatních zemí mimo Francii není tak velký, jaký stále oproti nám je snad ve všech dalších oborech finančnictví, byť Češi docela šikovně pronikají s finančními službami, hlavně půjčkami a splátkovým prodejem do světa - do Ruska, do jihovýchodní Asie včetně Číny a nedávno získaly české firmy v podstatě monopol v tomto oboru na Filipínách. Trh si rozdělily dvě největší české firmy z tohoto oboru. 
Možná proto by bylo zajímavé, pustit se také u nás do organizovaného trhu s hodnotnými víny, které sebou nesou investiční potenciál. Kvalita našich vín je prokázána dostatečně. Podívejte se, jak stále více moravská vína bodují na světových soutěžích evropských, ale i amerických či izraelských...
Hodnota sbírky archivních vín nebude nikdy nulová, což je oproti investici do finančního trhu tradičního i "digitálně-alternativního" zcela zásadní přednost. A kdyby náhodou nastala nečekaně těžká krize nebo třeba zásadní odklon společnosti od konzumace vín či dokonce prohibice, pořád ještě je tady poslední přínos - můžete s přáteli svou sbírku propít "na žal". Proto mám raději víno než "slib". Asi, že jsem ten hloupý sedlák.
A tak vínu opět zůstávám věrný, protože je mi souputníkem nejen při příjemných chvilkách občas dovedených až do stadia bujarého veselí, ale dovede mi být i zdrojem výdělku, majetkem s růstovým potenciálem a navíc prospívá i mému zdraví a tohle všechno činí nejen v přeneseném slova smyslu, ale dokonce i přímo a tohle žádné jiné lidské vynálezy nedovedou. Tož tak! Na zdraví!
 

 

Autor: Jaromír Tichý | pátek 25.5.2018 22:15 | karma článku: 6,61 | přečteno: 161x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik