Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Glo, glo, glo, glooooriaaa ... jak se to víno pije?

K hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více. 

Podávání vína

 
K hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více. S vínem se musí umět zacházet, otvírat při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací, zvolit ten správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm. O pokrmech k vínu si povíme jindy, zatím se podívejme podrobněji na vhodné teploty servírování vína a na sklo, které ke konzumaci vína použijeme...

Vhodné sklo

Kvalitní víno potřebuje kvalitní sklenici. Dobrá sklenička se dá koupit již od 50 Kč, skvělá kolem 100,- Kč a vydrží vám při šetrném mytí a zacházení i řadu let a tak není důvod zážitek z vína omezovat. Dnes existuje na trhu celá řada kvalitního skla různých typů a tvarů. V současných trendech vede sklo na vyšších stopkách a vyšších obsahů, nejčastěji ve tvaru tulipánu o obsahu nad 300 ml pro vína bílá a nad 450 ml pro vína červená. Náročnější vinaři si pořídí elegantní sklo z olovnatého křišťálu, který umocňuje lesk a optické vlastnosti vína. Nestojíte-li o širokou sbírku skla, doporučujeme univerzální sklenku, která je optimální a jíž lze použít na všechny druhy vín.

Dekantace vína

Dekantování znamená okysličení, v podstatě především přelití vína do karafy. Dekantuje se ze dvou důvodů. První důvod proč dekantovat je ten, že oddělujeme sediment (vysrážené taniny a barvivo) od vína - jedná se většinou o starší nefiltrovaná vína. Druhý a možná důležitější důvod dekantace je, aby se víno provzdušnilo a následně otevřelo a zharmonizovalo. Pro tento důvod se dekantují hlavně mladá vína s výraznou strukturou a robustní a silná vína. Dekantují se vína bílá i červená. Mladá vína se doporučuje otevírat půl až dvě hodiny před podáváním, vína robustní je možno nechat „vydýchat" čtyři až dvanáct hodin.K dekantaci je vhodná karafa. 

Sám mám rád karafu s broušeným květem života na dně. Karafa, kterou údajně díky symbolu prostupuje čistá božská energie. Její skvělou magickou schopnost rozvíjet chutě vína jsem měl možnost několikrát vyzkoušet a od té doby ji rád používám. Pozoruhodná je slavná italská designová karafa "decanterino" s malými skleněnými kuličami, která je rovněž uměleckým dílem. S tou jsem se seznámil na loňském Wine Prague 2017. Její cena je opravdu hodně vysoká a letos měl Ježíšek jaksi jiné priority...

Před samotnou dekantací se karafa „vyvíní," a to tím způsobem, že nalijeme nepatné množství vína dovnitř a krouživým pohybem opatrně vyléváme do připravené sklenky. Mnozí sommeliéři takto rozlévají "kapku" vína i do každé ze sklenic, do nichž později nalijí vzorek vína k ochutnávce. Máte-li možnost před servírováním vína toto učinit, doporučujeme. Před degustací je dobré zavínit sklo i ústa degustujících nějakým jednoduchým vínem "mimo soutěž". Dobře poslouží třeba lehké bublinky - frizzante.  

Při nalévání otevřenou láhev vína opatrně přelijeme nad zapálenou svíčkou tak, abychom sledovali případné sedimenty, které do karafy nepatří a pokusili se je nechat na dně. Navíc to hezky vypadá. Proces i výsledek. Vinný kámen v ústech zkrátka je nepříjemný, byť není v žádném případě vadou vína. 

Pokud otevíráte láhve krátký čas před konzumací, použijte aspoň dekantér, násadku na láhev, jsou opět různé, fungují vesměs překvapivě dobře. Je též překvapivé, jak skvěle funguje a jak umí tato malá věcička skvěle zvýraznit a rozvinout chutě vína...zor 

Pozor - opravdu stará archivní vína /nad deset-dvanáct let/ bych sám dekantovat nedoporučoval. Pouze nechat hodinu až dvě otevřenou láhev a potom opatrně nalévat a pít. Pro taková vína už dekantace může být spíše šok a výsledku může víc uškodit než prospět. Může. 

Správná teplota při servírování vína

Teplota vína při servisu a následném nalití do skleniček stoupne asi o 2° Celsia, proto je dobré s tímto rozdílem počítat a víno vychladit o dva stupně více, než je doporučeno ke konzumaci. Tento trik většina dobrých sommeliéřů a vinařů zná ... právě proto víno "u nich" chutná lépe, než pak u vás doma.

Ideální teploty pro podávání a konzumaci:

Šumivá 5 resp 7 - 9 °C

Bílá suchá, mladá a růžová, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů

7  resp 9 - 11 °C

Mladá červená, lehká a ovocná

8 °C resp 10 - 12 °C

Velká silná bílá vína

8 - 10 °C resp 10 - 12 °C

Elegantní červená vína

10 - 12 °C resp 12 - 14 °C

Velká těžká červená vína

12 - 13 °C resp 14 - 15 °C

Červená vína s bohatým obsahem taninu

15 - 17 °C resp 18 - 20 °C

Stará likérová vína

10 - 12 °C resp 13 - 15 °C

 

Šumivá vína

Šumivá vína (Champagne, Cava, Prosecco a další sekty), by se z důvodu stability teploty měla podávat v chladícím kbelíku s ledem a vodou. Odstraní se agrafa a poté kroužením samotný korek, vždy se drží korek a kroutí nakloněnou láhví. Musí se dbát maximální opatrnosti (v žádném případě nemířit na lidi). Používají se úzké protáhlé sklenky „flétny". 

Tento odstavec prosím, aby přeskočili vinní estéti a puristé.... V případě, že naléváte pouze pro přípitek, nebo šampaňské doplňujete podle názoru mnohých sommeliérů nevhodnými chuťovkovými doplňky: jahoda, oliva, sirup... lze použít také široce otevřenou sklenici. Zkrátka když už hřešit, tak pořádně. Osobně si myslím, že tyto sklenice mají původ někde na opulentních večírcích komunistických pohlavárů, možná ještě starší, kde se sekt naléval do pyramidově poskládaných sklenic a na tento efekt jsou široké "šampusky" nejvhodnější. 

Mnozí sommeliéři doporučují klasickou sklenici na bílé víno použít i u šumivého, osobně na tom nic nevhodného nevidím. Dekantace se až na zvláštní případy neprovádí.

Bílá a růžová vína

Bílá vína se servírují podobně jako vína šumivá v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Láhev vína se otevře klasickou vývrtkou a hrdlo láhve se otře. Používají se sklenky tulipánovitého tvaru. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, se doporučuje dekantace. Před servisem se ale nemusí obvykle dlouho čekat. S růžovým vínem se zachází stejně jako s vínem bílým, nedekantuje se.

Červená vína

Červená vína je nejlepší servírovat v košíčku na vína, kdy je podobný sklon jako ve sklepě - důvodem je stabilita možných usazenin v láhvi. Láhev se opatrně otevře kvalitní vývrtkou (u velkých vín je většinou hodně dlouhý korek) a otře se hrdlo láhve. U většiny červených vín se provádí dekantace (kromě jednoduchých a základních vín), u velkých vín se dekantuje až několik hodin předem. Sklo se používá větších obsahů dle typu vína buďto tvaru Bordeaux nebo Burgund, pro velká vína jsou vhodné sklenky velkého obsahu v nichž se víno dokáže otevřít a rozvonět (400-800 ml).

Dolihovaná vína

Dolihovaná vína se servírují v menších sklenkách tulipánovitého tvaru, dle barvy, stáří a typu se chladí na vhodnou teplotu. Bílá vychladíme, mladé červené servírujeme chladnější a starší červená nechladíme. Dekantace se většinou neprovádí a láhev je opatřena jednoduchým uzávěrem, kdy v mnoha případech nepotřebujeme ani vývrtku a víno je schopno vydržet načaté několik dní, aniž by se zkazilo. Výjimkou je ročníkové Portské (Vintage Port, které se při výrobě nefiltruje a je vyrobeno reduktivní vinifikací). Toto víno se musí vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením musí být láhev v klidu, aby se víno nezakalilo. Při otevírání Vintage Port se v restauracích nepoužívá klasický otvírák, ale hrdlo se odštípne speciálními nažhavenými kleštěmi. Přejeme Vám krásné zážitky při podávání a konzumaci vína...

Autor: Jaromír Tichý | pondělí 12.3.2018 22:21 | karma článku: 8,10 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Jaromír Tichý

Dejme šanci míru!

"Dej šanci míru!" tedy Lennonovo "Give Peace a Chance" s českým textem jsem prvně slyšel v kojetínské Sokolovně na výchovném koncertě coby dítko školou povinné.

26.4.2023 v 14:38 | Karma: 17,58 | Přečteno: 454x | Diskuse| Kultura

Jaromír Tichý

Souboj socialismů nebo konec světa?

Myslím si, že svět, jak ho známe a máme rádi zaniká. Příští boj -možná ten, který už začal - opravdu bude bojem dvou cizích ideologií, protože ta naše je už mrtvá.

17.3.2023 v 22:11 | Karma: 26,36 | Přečteno: 540x | Diskuse| Společnost

Jaromír Tichý

Chystáte /se/ na výběrové řízení? - 1

Rozběhl nedávno jeden školitel a kouč na Linked In debatu o personalistech a výběru lidí na klíčové posty firem. Způsobila to stížnost “ajťáka”, kterého oslovil manažer známé IT firmy napřímo a posléze ho předhodil domácímu HR...

16.3.2023 v 22:20 | Karma: 13,02 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

O investování aneb o vážné věci ne zcela nevážně

Ano, opět se budu navážet do finančních poradců a investičních institucí... Můžu, má minulost mi dává právo...

12.7.2021 v 22:45 | Karma: 12,28 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ekonomika

Jaromír Tichý

Doba lithiová

Titulek tohoto článku vás možná pobavil. Lidstvo zažilo v minulosti "dobu kamennou", "dobu bronzovou", později pak "dobu železnou". Dokonce i celé "století páry", ale o "době lithiové" jste asi dodnes neslyšeli.

11.7.2021 v 15:57 | Karma: 10,38 | Přečteno: 338x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 576x
Nejsem znalcem, ale milovníkem a studentem vína. Pilně chodím do tekuté knihovny a poznávám klasiky i začínající autory a rád se podělím o dojmy a informace s Vámi.

Seznam rubrik